Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Στουρνάρας: Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από μία συμφωνία

«Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από μία συμφωνία σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Ταμεία και Εφορίες», υπογράμμισε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη μαραθώνια (διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες) σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Επιπλέον η τρόικα επιμένει να διατηρηθεί και για το 2013 το «χαράτσι» στα ακίνητα, τονίζοντας κατά τη διάρκεια των επαφών πως δεν υπάρχει αξιόπιστος μηχανισμός για να εισπράξει εγκαίρως τον ενιαίο φόρο ακινήτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις ήλθαν «στο παρά πέντε» της προγραμματισμένης για σήμερα το απόγευμα συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.
Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμιζε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα μέσα στην ημέρα και πριν οι εκπρόσωποι των δανειστών περάσουν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Πάντως σήμερα το πρωί πραγματοποιούνται διαδοχικές συσκέψεις με τεχνικά κλιμάκια, με στόχο να βρεθεί σημείο σύγκλισης για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο στέλεχος «κάρφωσε» εμμέσως πλην σαφώς τους υπουργούς Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Δεν υπάρχει πρόοδος στις δόσεις. Υπάρχει μεγάλη απόσταση. Η τρόικα θέλει ένα μόνιμο σύστημα στα ευρωπαϊκά πρότυπα και εμείς θέλουμε 100, 200 δόσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά για τους χειρισμούς στο ζήτημα των οφειλών προς τα Ταμεία.
«Αν είχε κλείσει το θέμα με το Δημόσιο, θα ήταν ελαφρώς πιο εύκολη δουλειά», πρoσέθεσε. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του πως «η δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα έλθει στην ώρα της».
Να σημειωθεί πως στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, οι υφυπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην ευρεία σύσκεψη δεν συμμετείχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, από το γραφείο του οποίου υπογράμμιζαν ότι δεν εκλήθη.
Τέλος, να σημειωθεί πως κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση είναι και το ζήτημα της φορολογίας ακινήτων, με δεδομένο πως από τη μία είναι η πίεση της τρόικας για διατήρηση και φέτος του έκτακτου τέλους που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ κι από την άλλη η έντονη αντίδραση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
ΠΗΓΗ: Έθνος