Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

«Δεν υπάρχει απειλή νέων μέτρων» λένε στο υπουργείο Οικονομικών

«Δεν υπάρχει απειλή νέων μέτρων» λένε στο υπουργείο Οικονομικών μετά από τις συναντήσεις τόσο του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά (το απόγευμα της Τρίτης) όσο και του αρμόδιου Υπουργού κ. Γιάννη Στουρνάρα (το πρώι της ίδιας ημέρας) με την τρόικα.

Στη συνάντηση με τους επικεφαλής της τριμερούς κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ ο υπουργός Οικονομικών συζήτησε το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, το οποίο φαίνεται να προκύψει λόγω του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ φθάνει συνολικά τα 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ αφορά μόνο στο 2013. Από την άλλη πλευρά, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι το υπουργείο Υγείας έχει ήδη παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα στην τρόικα προσθέτοντας ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.
Οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν και πάλι στην Ελλάδα, στις 29 Ιουνίου. Αύριο θα παραβρεθούν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, στην συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.
Εν τω μεταξύ στο Λουξεμβούργο αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθεί και το ραντεβού που θα έχουν στην Αθήνα ο κ. Στουρνάρας με τον ομόλογό του της Γερμανίας κ.Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα.
Παράλληλα η παράταση της αξιολόγησης οφείλεται σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών και σε τεχνικής φύσεως ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, η προγραμματισμένη απουσία στο εξωτερικό του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση.
Στο τραπέζι της χθεσινής συνάντησης Στουρνάρα-τρόικας τέθηκε για άλλη μια φορά το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και το ζήτημα της περικοπής θέσεων εργασίας μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις με το θέμα της ΕΡΤ.
Παράλληλα συζητήθηκε το ενδεχόμενο αναθεώρησης του στόχου που είχε τεθεί για εισπράξεις 2,6 δισ. ευρώ το 2013 από τις αποκρατικοποιήσεις.
Επιπλέον συζητήθηκαν, η εκτέλεση του προϋπολογισμού και η υλοποίηση των μέτρων της περιόδου 2013- 2014.
Μετά την ενημέρωση των εκπροσώπων των δανειστών για τις εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ, την απόφαση του ΣτΕ και τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν υπήρξε αντίδραση για το συγκεκριμένο θέμα.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα