Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

«Μπλοκάρουν» οι τροϊκανοί τον ΦΠΑ στην εστίαση - παράταση στις διαπραγματεύσεις

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον πρωθυπουργό επισκέφτηκαν οι επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα υπάρξει ένα διάλειμμα στις συζητήσεις, με την τρόικα να αναχωρεί για το εξωτερικό και να επανέρχεται στις αρχές Ιουλίου.

Στην τραπέζι βρίσκονται οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις. Το κύριο πρόβλημα είναι η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ και για το θέμα αυτό έγινε εκτενής αναφορά.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ετέθη και το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση με τους τροϊκανούς να μην είναι ιδιαίτερα θετικοί στο ενδεχόμενο.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, τόνισε ότι όλα τα θέματα τέθηκαν στον τραπέζι των συζητήσεων αλλά λόγω του Eurogroup θα υπάρξει μικρή διακοπή των συζητήσεων και από τις αρχές Ιουλίου θα συνεχιστούν.
Μετά από σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπήρξαν συζητήσεις για την ΕΡΤ. Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει σχέδιο επαναπρόσληψης των 2500 εργαζομένων της ΕΡΤ, απάντησε πως «θα τα δούμε αύριο αυτά».
Νωρίτερα οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν πολύωρη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία επικεντρώθηκε στο δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, που ενδέχεται να προκύψει λόγω του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.
Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, όπου εξετάζονται τα προτεινόμενα ισοδύναμα μέτρα για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, για τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.
Σύμφωνα με τον παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στη σημερινή συνάντηση, η ελληνική πλευρά έθεσε όλα τα θέματα, με τον ίδιο να δηλώνει ότι «όλα είναι ανοιχτά».
Ειδικότερα, συζητήθηκαν, η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η υλοποίηση των μέτρων της περιόδου 2013- 2014, καθώς και το θέμα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ. Το οικονομικό επιτελείο έθεσε και το ζήτημα της μείωσης για ένα εξάμηνο του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, για το οποίο η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη, καθώς εξετάζει τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
ΠΗΓΗ: Ημερησία