Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Τα μυστικά της δήλωσης για οικονομία στον φόρο

Ανησυχία και άγχος έχουν πολλοί συμπολίτες μας για την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης.
Από τη μια είναι οι φόροι, τα χαράτσια, οι αλλαγές που έγιναν και από την άλλη η οικονομική κρίση, η ανέχεια, η ανεργία και το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο.
Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι 30 Ιουνίου, το σχεδόν βέβαιο είναι ότι θα δοθεί τουλάχιστον μία παράταση.

Για να μην πληρώσουμε περισσότερα από όσα πρέπει, είναι καλό να έχουμε κάποιες βασικές γνώσεις όσον αφορά ορισμένα θέματα για τη φετινή δήλωση.
Ο πρώτος έλεγχος. Με την υποβολή της δήλωσης γίνεται αμέσως ηλεκτρονικά ο πρώτος έλεγχός της. Ο έλεγχος γίνεται με κάποια κριτήρια που έχουν θεσπιστεί και έχουν μπει μέσα στο πρόγραμμα του υπουργείου. Αν υπάρξουν κάποιες«ενδείξεις» θα καλείται ο φορολογούμενος να πάει όλα τα δικαιολογητικά της δήλωσης στην Εφορία για πιο αναλυτικό έλεγχο.
Υποχρεωτικά υποβάλλουν φορολογική δήλωση όσοι είναι πάνω από 18 χρονών και δεν είναι προστατευόμενα μέλη.
Σημειώνεται ότι δεν υποχρεώνονται να υποβάλουν δήλωση όσοι είναι πάνω από 18 χρονών και είναι προστατευόμενα μέλη.
Σημειώνεται ότι όσοι έχουν έστω και ελάχιστο εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, δεν μπορούν κατ' αρχάς να είναι προστατευόμενα μέλη επειδή τους υπολογίζεται ελάχιστο ετήσιο τεκμήριο 3.000 για τον άγαμο και 5.000 για τους έγγαμους. Αν υποβάλλεται δήλωση και δεν δηλώνεται εισόδημα δεν υπολογίζεται τεκμήριο.
Όμως αν υπάρχει άλλος ιδιαίτερος λόγος π.χ. αναπηρία πάνω από 67% ενδεχομένως να είναι προστατευόμενα μέλη και να μην υποχρεώνονται σε υποβολή δήλωσης.
Όλες οι δηλώσεις ηλεκτρονικά. Σχεδόν όλες οι δηλώσεις, με πολύ ελάχιστες εξαιρέσεις, θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, μέσω Ιντερνετ. Στην ηλεκτρονική υποβολή περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι ανεξαρτήτως ηλικίας.
Εξαίρεση υπάρχει και μπορούν να υποβληθούν χειρόγραφα (σε χαρτί) 1) οι δηλώσεις που υποβάλλονται από τους κληρονόμους για τον εκλιπόντα 2) σε περίπτωση που υπάρχει εξαιρετική αδυναμία υποβολής της δήλωσης ηλεκτρονικά και αφού προηγούμενα συμφωνήσει και ο έφορος.
Συμβουλή: Πριν υποβάλετε τη δήλωσή σας ηλεκτρονικά, καλό θα είναι σε μία έντυπη δήλωση να τη συμπληρώσετε χειρόγραφα και στη συνέχεια στην οθόνη να μεταφέρετε στους ανάλογους κωδικούς αυτά που γράψατε στο χαρτί. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε στο ελάχιστο την πιθανότητα των λαθών κατά την πληκτρολόγηση.
Δηλώνονται και οι άλλες δαπάνες που αναγνωρίζονται φορολογικά για να υπάρξει ελάφρυνση, όπως οι ιατρικές και νοσοκομειακές, οι τόκοι για την πρώτη κατοικία, τα δίδακτρα, τα ενοίκια της κατοικίας κλπ.
Οι ημιυπαίθριοι χώροι που τακτοποιήθηκαν πρέπει να περιληφθούν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που θα κατατεθεί φέτος. Πιο συγκεκριμένα θα περιληφθούν στη φετινή δήλωση οι ημιυπαίθριοι χώροι που έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2010, 2011 και 2012.
Στη δήλωση δηλώνονται όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2012 από οπουδήποτε και αν προέρχονται είτε φορολογούνται αυτοτελώς είτε απαλλάσσονται του φόρου (άρθρο 8 ν. 4110/2013). Εχει ανακοινωθεί (αναμένεται να νομοθετηθεί) ότι δεν θα δηλώνονται τόκοι καταθέσεων μέχρι 250 ευρώ.
Αποδείξεις δαπανών πρέπει να υπάρχουν και φέτος (ρούχα, παπούτσια, σούπερ μάρκετ κλπ.) για να μην υπάρξει φορολογική επιβάρυνση. Αν υπάρχουν δηλώνονται αποδείξεις καταναλωτικών αγαθών ίσες ή ανώτερες από το 25% του εισοδήματος πραγματικού ή τεκμαρτού και μέχρι 15.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.
Ημιυπαίθριοι χώροι. Έγινε τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων των οικοδομών που έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης και αυτών που έχουν κτισθεί με υπέρβαση των όρων δόμησης (ν. 3843/2010).
Τεκμήρια. Εκτός των άλλων περιπτώσεων οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης της κατοικίας, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κύρια ή για δευτερεύουσα.
Εντυπα Ε2 και Ε3. Οταν υπάρχει υποχρέωση υποβολής των εντύπων Ε2 (για τα ενοίκια) και Ε3 (για τους επαγγελματίες) η ηλεκτρονική υποβολή τους πρέπει να γίνει πριν από την υποβολή του εντύπου της δήλωσης Ε1.
Ατομική υποβολή Ε9. Τονίζεται ότι από το έτος 2012 και μετά, το έντυπο Ε9 υποβάλλεται από κάθε φυσικό πρόσωπο στο έτος που υπάρχει τέτοια υποχρέωση και όχι οικογενειακά όπως γίνονταν πριν. Για τα ανήλικα παιδιά το Ε9 υποβάλλεται από τον γονέα στο όνομα του παιδιού (άρθρο 321 ν. 4072/2012).
Οριστικοποίηση υποχρεωτικά. Ολοι όσοι είχαν την 1-1-2013 ακίνητα εκτός σχεδίου (χωράφια, βοσκοτόπια, δασικές εκτάσεις κλπ.) πρέπει υποχρεωτικά να ελέγξουν μέσω Ιντερνετ, αν αυτά που υπάρχουν στα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών και εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή, είναι αυτά που πράγματι είχαν και αν είναι σωστά καταχωρισμένα.
Αν είναι καταχωρισμένα με λάθος στοιχεία ή δεν είναι καταχωρισμένα, πρέπει να τα διορθώσουν και να καταχωριστούν σωστά.
Ο έλεγχος και η διόρθωση γίνεται υποχρεωτικά μέσω Ιντερνετ.
Μετά τον έλεγχο και είτε τα στοιχεία είναι καταχωρισμένα σωστά είτε γίνουν διορθώσεις πρέπει να γίνει υποχρεωτικά οριστικοποίηση της περιουσιακής τους κατάστασης μέσω Ιντερνετ.
Αν υπάρχουν λάθη στην καταχώριση πρώτα γίνονται οι διορθώσεις και μετά η οριστικοποίηση (άρθρο 19 ν. 4110/2013).
Ανείσπρακτα ενοίκια. Αν έχετε ενοίκια τα οποία σας χρωστούν από το 2012 και δεν υπάρχει περίπτωση να τα εισπράξετε, για να μη φορολογηθείτε γι΄ αυτά, μπορείτε να τα εκχωρήσετε (δωρίσετε) στο κράτος και έτσι δεν θα φορολογηθείτε για τα ενοίκια που δεν θα εισπράξετε. Διαφορετικά πρέπει να τα δηλώσετε και θα πληρώσετε φόρο για ένα έσοδο που δεν θα έχετε ποτέ.
Λογαριασμός ρεύματος. Γράφεται υποχρεωτικά στην τρίτη σελίδα της δήλωσης (έντυπο Ε1 πίνακας 5) και στα έντυπα Ε2 και Ε9 όταν υποβάλλονται, ο αριθμός λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα ακίνητα που έχουν κουτί ρεύματος. Ο αριθμός γράφεται και όταν είναι κομμένο το ρεύμα και δεν έχει απομακρυνθεί το κουτί. Ο αριθμός λογαριασμού του ρεύματος γράφεται σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από το όνομα στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός.
Γράφεται υποχρεωτικά ο ΑΜΚΑ των παιδιών που είναι προστατευόμενα μέλη. Αν τα προστατευόμενα μέλη είναι άνω των 18 ετών γράφεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ.
Εκτός από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος που γράφεται στον πίνακα 8 στην τέταρτη σελίδα της δήλωσης, στους κωδικούς 333-334 του ίδιου πίνακα γράφεται και η παρακράτηση που έγινε μέσα στο 2012 για την εισφορά αλληλεγγύης.
Το εκκαθαριστικό θα είναι τριπλό. Θα περιλαμβάνει το φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.
Από τον Χρήστο Δ. Μελά Συγγραφέα του «ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΞΥΠΝΑ»*
ΠΗΓΗ: Έθνος