Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ξεκινάει η καταβολή συντάξεων με το σύστημα της προκαταβολής

Ξεκινάει από την επόμενη εβδομάδα η καταβολή της προκαταβολής σύνταξης στους υπαλλήλους του Δημοσίου οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτησης συνταξιοδότησης.
Όπως αναφέρεται σε υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα ο Ιούνιος είναι ο πρώτος μήνας εφαρμογής του νέου θεσμού και η προκαταβολή της σύνταξης θα καταβληθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα δηλαδή την επόμενη Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες προκαταβολή σύνταξης αναμένεται να πάρουν 20.000 με 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι αποχώρησαν από τις υπηρεσίες τους.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως με το νέο καθεστώς μέχρι να βγει η σύνταξη οι υπάλληλοι που έχουν υποβάλει αιτήσεις θα λαμβάνουν ως προκαταβολή το 50% του βασικού τους μισθού προσαυξημένου με το 50% τυχόν επιδόματος χρόνου υπηρεσίας.
Για υπαλλήλους με αναπηρία άνω του 67% ή για όσους είναι γονείς τέκνων με αναπηρία ή έχουν τρία και άνω τέκνα το ποσοστό της προκαταβολής φθάνει το 60% του βασικού μισθού.
Πιο αναλυτικά όπως προβλέπεται στην υπουργική απόφαση :
-Η καταβολή της προκαταβολής της σύνταξης στους συνταξιούχους – λειτουργούς του Δημοσίου, γίνεται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ).
-Για τους μήνες μετά τον Ιούνιο η προκαταβολή σύνταξης καταβάλλεται στις 10 κάθε μήνα . Σε περίπτωση που η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με αργία, η καταβολή
γίνεται την αμέσως προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
-Οι αποδόσεις κρατήσεων υπέρ τρίτων γίνονται, μέσω της ΕΑΠ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός στον οποίο η προκαταβολή αναφέρεται.
Θα πρέπει να να αναφέρουμε πως το ποσό της προκαταβολής υπολογίζεται επί του βασικού μισθού και του μισθολογικού κλιμακίου της 31ης Οκτωβρίου 2011 και συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά της καταβαλλόμενης σύνταξης.
Η προκαταβολή υπόκειται μόνο σε κρατήσεις φόρου εισοδήματος και υγειονομικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο καταβάλλεται στο δικαιούχο εντός σαράντα ημερών από την ημερομηνία της ηλεκτρονικής αποστολής του Δελτίου Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και μέχρι την έναρξη πληρωμής της σύνταξης.
Η προκαταβολή σύνταξης θα χορηγείται έως και οκτώ μήνες.
Μετά την παρέλευση δύο μηνών από την προκαταβολή της
σύνταξης, διενεργείται έλεγχος για το εάν έχει περιέλθει στην Υπηρεσία
Συντάξεων ο υπηρεσιακός φάκελος που αφορά την κάθε προκαταβολή.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη έλευση του φακέλου, ενημερώνεται
η αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού για το γεγονός αυτό και ο έλεγχος για την έλευση του φακέλου διενεργείται εφεξής ανά μήνα.
Αν τώρα δεν περιέλθει ο σχετικός φάκελος εντός δύο μηνών από την κατά τα ανωτέρω ενημέρωση της αρμόδιας Διεύθυνσης Διοικητικού – Προσωπικού, παύει η καταβολή της προκαταβολής και τα ποσά που έχουν καταβληθεί ως προκαταβολή σύνταξης, αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία