Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Στην ουρά για δήλωση στο ΤΑΧΙS
nees_prothesmies_ypovolis_forologikwnΗ µία παράταση των ηµεροµηνιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων διαδέχεται την άλλη, καθώς ο µεγάλος όγκος ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων φέτος µπλόκαρε το ηλεκτρονικό σύστηµα του υπουργείου Οικονοµικών και δηµιούργησε ουρές στις εφορίες και ταλαιπωρία σε χιλιάδες φορολογουµένους.
Χθες το υπουργείο Οικονοµικών ανακοίνωσε ακόµη µίαπαράταση στις προθεσµίες γιατους ελεύθερους επαγγελµατίες και τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις – οι οποίοι υποχρεούνται από φέτος να υποβάλλουν τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά µέσω του TAXISnet – ενώπαρατάθηκαν και οι ηµεροµηνίες για την υποβολή των δηλώσεων των µισθωτών και των συνταξιούχων, που κανονικά θα άρχιζαν να τρέχουν από χθες. Μία από τις βασικές αιτίες για την υπερφόρτωση του ηλεκτρονικού συστήµατος, αλλά και τις µεγάλες καθυστερήσεις, είναι ότι φέτος εντάχθηκαν στο καθεστώς υποβολής φορολογικής δήλωσης µέσω Ιντερνετ οι ελεύθεροι επαγγελµατίες.
Με τις αλλαγές στο φορολογικό σύστηµα ήρθαν στην επιφάνεια πολλά προβλήµατα που σχετίζονται κυρίως µε τις µεταβολές των στοιχείων, εξηγεί στα «ΝΕΑ» ηυπεύθυνη ελέγχων στη Ι’ Εφορία Αθηνών Αγγελική Καπετάνιου. «Η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τους ελεύθερους επαγγελµατίες και οι καινούργιες κατηγορίεςπου εντάχθηκαν στον ΦΠΑ – δικηγόροι,συµβολαιογράφοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς κ.ά. – προκάλεσαν µπλοκάρισµα του συστήµατος». Οι µη εξοικειωµένοι µε την τεχνολογία δεν ήταν οι µοναδικοί, όπως επισηµαίνει η κ. Καπετάνιου, οι οποίοι τα βρήκανσκούρα µε την υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση της φορολογικής δήλωσης. «Στους περισσότερους το password και το username, τα οποία είναι απαραίτητα για τις συναλλαγές τους µε την Εφορία,προκάλεσαν πονοκέφαλο. Εντυπωσιακό είναι ότι επαγγελµατίες οι οποίοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και γνωρίζουν από ∆ιαδίκτυο ήλθαν δύο και τρειςφορές για να πάρουν κωδικούς, αφού σηµεία από τη διαδικασία τούς φαίνονταν ακατανόητα». Σύµφωνα µε τηνυπεύθυνη ελέγχων στη Ι’ Εφορία Αθηνών, η αλλαγή αυτή είναι ένα ακόµη βήµα προς την πάταξητης φοροδιαφυγής και όπως κάθε αρχή είναι και αυτή δύσκολη. «Η διασταύρωση των στοιχείων µέσα από τα ηλεκτρονικά στοιχεία τα οποία θα είναι καταχωρισµένα για τον κάθε φορολογούµενο θα είναι ευκολότερη. ∆εν ξέρω αν αυτό είναι ένα βήµα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Για παράδειγµα, είναισαν να έχεις ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο και να πιστεύεις ότι θα µειώσεις τον χρόνο µετακίνησής σου. Πρέπει να τρέξεις και για να τρέξεις µε ασφάλεια χρειάζεσαι καλούς δρόµους…». Για τον κ. Σπύρο Νικολαρόπουλο, ελεύθερο επαγγελµατία, η υποβολή της δήλωσης µέσω ∆ιαδικτύου δεν είναι κάτι καινούργιο. «Ηµουν από τους πρώτους που έκανα τη δήλωσή µου µέσω Ιντερνετκαι φυσικά τώρα δεν έχω κάποιο πρόβληµα µε την αλλαγή. Οσα προβλήµατα και αν προκαλούν οι αλλαγές θα πρέπει να καταλάβουµε ότι είναι πρόοδος στις συναλλαγές µας µε τις δηµόσιες υπηρεσίες. Ο χρόνος που κερδίζουµε είναι πολύ σηµαντικός. Για παράδειγµα, αν θες να βγάλεις φορολογική ενηµερότητα δεν χρειάζεται να πας στην Εφορία».
«Το σύστηµα δεν ήταν προετοιµασµένο για τόσο µεγάλο φόρτο ηλεκτρονικών δηλώσεων. Γι’αυτό µε το παραµικρό παρουσιάζονταν προβλήµατα. Σίγουρα ένας από τους λόγους ήταν η πληθώρα δηλώσεων που έστειλαν ηλεκτρονικά οι ελεύθεροι επαγγελµατίες» είπε στα «ΝΕΑ» ο λογιστής Πάρης Παπάζογλου, που διατηρεί λογιστικό γραφείο στην περιοχή του Ζωγράφου.
Οπως συµπλήρωσεο κ. Παπάζογλου, ήδη έχει στείλει µέσω της Εφορίας – αφού ήταν αδύνατον να σταλούν ηλεκτρονικά – αρκετές δηλώσεις εταιρειών. «Αυτόκάνουν και όσοι ελεύθεροι επαγγελµατίες δεν µπορούν να αποστείλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά».
Τι φταίει για το... µποτιλιάρισµα
Από τις βασικές αιτίες για την υπερφόρτωση του ηλεκτρονικού συστήµατος και τις µεγάλες καθυστερήσεις είναι ότι φέτος εντάχθηκαν στο καθεστώς της e-υποβολής της φορολογικής δήλωσης οι ελεύθεροι επαγγελµατίες, και οι καινούργιες κατηγορίες που εντάχθηκαν στον ΦΠΑ – δικηγόροι, συµβολαιογράφοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς κ.ά. – προκάλεσαν µπλοκάρισµα. Μάλιστα, οι µη εξοικειωµένοι µε την τεχνολογία δεν ήταν οι µοναδικοί που τα βρήκαν σκούρα µε την υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση της φορολογικής δήλωσης
ΠΗΓΗ: Τα Νέα