Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Αποδείξεις: Όσα πρέπει να ξέρετε για να γλιτώσετε φόρους
Διέξοδο στον ....λαβύρινθο των αποδείξεων που θα υποβάλλουν μαζί με την δήλωση τους αναζητούν αυτές τις ημέρες οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς θα ακολουθήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι από την εφορία.
Έλεγχοι θα γίνονται κάθε μήνα σε συγκεκριμένο δείγμα το οποίο θα καθορίζεται με κριτήρια το εισόδημα που δηλώνονται, το συνολικό ύψος των αποδείξεων οι οποίες προσκομίζονται και τα ποσά των επιστρεφόμενων φόρων.
Είναι προφανές ότι οι έλεγχοι θα εστιαστούν στις μεγάλες επιστροφές φόρων.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καταμέτρηση και στο άθροισμα των ποσών που συγκέντρωσαν πέρυσι μέσω αποδείξεων από εμπορικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και υπηρεσίες για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως και οι δηλώσεις τους κριθούν ως “ανακριβείς” .
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με διευκρινήσεις του υπουργείου Οικονομικών οι αποδείξεις δαπανών υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος ΔΟΥ ή αποστέλλονται ταχυδρομικά σε αυτήν.
Στον φάκελο θα πρέπει ναα αναγράφονται:
-Το ονοματεπώνυμο και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου ου υπόχρεου.
-Ο αριθμός των αποδείξεων.
-Το συνολικό ποσό των αποδείξεων.
Στη συνέχεια ο φάκελος θα παραμένει κλειστός στη Δ.Ο.Υ. μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.
Για να γίνουν δεκτές οι αποδείξεις από τη φορολογική αρχή και να αναγνωρισθούν οι σχετικές δαπάνες για την κάλυψη του αφορολογήτου απαιτείται πάνω στο χαρτί της κάθε απόδειξης να διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, και ο Α.Φ.Μ. , η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.
Για τις δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά δε συνυποβάλλονται αποδείξεις. Όμως όπως σημειώνει το υπουργείο οι αποδείξεις φυλάσσονται από τους φορολογούμενους μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά, για να προσκομιστούν στην Δ.Ο.Υ., όταν ζητηθούν.
Για τους ελέγχους που θα διεξαχθούν το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας παραλαβής των δηλώσεων, θα επιλέγεται μηνιαίως δείγμα ελέγχου, με σχετική οδηγία που θα δοθεί και θα διενεργηθεί οπωσδήποτε δειγματοληπτικός έλεγχος, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη των αποδείξεων και η ακριβής δήλωσή τους.
“Αυτονόητο είναι ότι θα ληφθεί υπόψη στο δείγμα η αναλογία εισοδήματος και προσκομιζομένων αποδείξεων, καθώς και τα ποσά επιστρεφομένων φόρων”, προστίθεται χαρακτηριστικά.
Τώρα σε περίπτωση που διαπιστωθεί λάθος ο φορολογούμενος καλείται να υποβάλλει συμπληρωματική δήλωση με τυχόν αποδείξεις που εκ παραδρομής δεν συμπεριέλαβε στην αρχική . Αν τώρα διαπιστωθεί μεγάλη απόκλιση στο ποσό των αποδείξεων που δηλώθηκε και σε αυτό που προκύπτει από τον έλεγχο η δήλωση θα χαρακτηριστεί ανακριβής και θα επιβληθεί πρόστιμο.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη νέα φορολογική νομοθεσία, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις.
Οι δηλούμενες δαπάνες δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 15.000 ατομικά ή τις 30.000 για συζύγους.
ΠΗΓΗ: Ημερησία