Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Προς πλαφόν στα καύσιµα
timh_amolybdhsΣτην επιβολή πλαφόν στις τιµές των καυσίµων σε 12 νοµούς της χώρας προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προσπαθώντας να βάλει φρένο στα κερδοσκοπικά φαινόµενα. Σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, από τους ελέγχους που έχουν ήδη πραγµατοποιηθεί, έχουν εντοπιστεί φουσκωµένες τιµές που δικαιολογούν την επιβολή πλαφόν και, σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις, αυτό θα γίνει εντός της εβδοµάδας.
Η συνεχής αύξηση των τιµών των καυσίµων έχει προβληµατίσει την κυβέρνηση καθώς οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν απο την αρχή του χρόνου την αµόλυβδη βενζίνη κατά 12 λεπτά ακριβότερα (µέση τιµή). Mάλιστα, το πρόβληµα εντοπίζεται κυρίως σε τουριστικές περιοχές της χώρας και, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, οι αυξηµένες τιµές δεν δικαιολογούνται σε καµία περίπτωση από το µεταφορικό κόστος.
Ηδη το Σαββατοκύριακο που πέρασε η µέση τιµή της αµόλυβδης βενζίνης άγγιξε τα 1,72 ευρώ το λίτρο, ενώ η υψηλότερη τιµή καταγράφηκε στις Κυκλάδες και ήταν 1,893 ευρώ το λίτρο.
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. Το πρωτοφανές ράλι στις τιµές των καυσίµων που συνεχίζεται χωρίς διακοπή για πάνω από 40 ηµέρες έχει σηµάνει συναγερµό στην κυβέρνηση καθώς εντοπίζονται σηµαντικές αποκλίσεις ανάµεσα σε διάφορες περιοχές της χώρας που δεν µπορούν να δικαιολογηθούν. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιµών Υγρών Καυσίµων, χθες η µέση τιµή ήταν στα 1, 716 ευρώ το λίτρο, 5 λεπτά υψηλότερα από τις αρχές Απριλίου. Στην Αττική η ψαλίδα ανάµεσα στο φτηνότερο (1,627 ευρώ) και το ακριβότερο (1,779 ευρώ) πρατήριο φτάνει µέχρι και τα 15 λεπτά, ενώ πανελλαδικά η απόκλιση των τιµών ξεπερνά τα 26. Ενδεικτικό είναι ότι σε τρεις νοµούς η µέση τιµή ξεπερνούσε τα 1,80 ευρώ το λίτρο. Στην Κεφαλονιά η µέση τιµή ήταν 1,844 ευρώ το λίτρο, πολύ κοντά δηλαδή στην ανώτατη τιµή των 1,868 ευρώ. Στον Νοµό Λασιθίου ο µέσος όρος της τιµής ήταν 1,811 ευρώ το λίτρο και η ανώτατη στα 1,869 ευρώ, ενώ στο Ρέθυµνο η µέση τιµή ήταν στα 1,801 ευρώ. Οσο για τις υψηλότερες τιµές, σε 11 νοµούς η τιµή της αµόλυβδης ξεπερνά τα 1,8 ευρώ το λίτρο. Για µια ακόµη φορά στη λίστα µε τους ακριβότερους νόµους της βρίσκονται οι νοµοί Χίου, Σάµου, Κέρκυρας, Κυκλάδων, Χανίων, Ηρακλείου, Ευρυτανίας, ∆ωδεκανήσου και Αρκαδίας.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα