Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Διόρθωση λαθών στο Ε9 για αποφυγή φόρων
Τη δυνατότητα να διορθώσουν στοιχεία ακινήτων που έχουν αναγραφεί στο έντυπο Ε9 και έχουν υποβληθεί στην εφορία τα προηγούμενα χρόνια έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σύμφωνα με νέα εφαρμογή που έθεσε σε λειτουργία το υπουργείο Οικονομικών μέσω του συστήματος ΤΑΧΙS.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής υπηρεσίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9.
Η πρόσβαση στις υπηρεσίες είναι εφικτή από το δικτυακό τόπο www.gsis.gr με την επιλογή «Υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9».
Για τη χρήση των υπηρεσιών, είναι απαραίτητοι οι κωδικοί πρόσβασης της υπηρεσίας TAXISnet. Οδηγίες για την εγγραφή νέου χρήστη υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.gsis.gr επιλέγοντας «Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις».
Με την υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής των Δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 προσφέρονται ιδιαίτερα σημαντικές δυνατότητες, μεταξύ των οποίων:
- Επιτρέπει στα φυσικά πρόσωπα εκτός από την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων του τρέχοντος έτους (2011) και τη διόρθωση της περιουσιακής τους κατάστασης για όσα έτη δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό για την ακίνητη περιουσία τους. Έτσι, θα αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία τόσο των φορολογουμένων όσο και των υπηρεσιών, η οποία πιθανόν να προκύψει από χειρόγραφες διορθώσεις δηλώσεων μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος.
- Την εκτύπωση των δηλώσεων Ε9 που υποβάλλονται καθώς των περιουσιακών καταστάσεων (για τα φυσικά πρόσωπα).
- Γίνεται ο εντοπισμός του ακινήτου στο οικοδομικό τετράγωνο, με χρήση χάρτη.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων, η υποβολή των δηλώσεων Ε9 θα ξεκινήσει σταδιακά, επιτρέποντας αρχικά να υποβάλλουν τα Φυσικά Πρόσωπα οι ΑΦΜ των οποίων λήγουν σε 1. Οι υπόχρεοι των οποίων οι ΑΦΜ λήγουν σε επόμενα διαδοχικά ψηφία καθώς και τα Νομικά Πρόσωπα θα μπορούν να υποβάλλουν από τις επόμενες ημέρες (η εφαρμογή θα ανοίγει σταδιακά).
Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προθεσμία έως τις 22 Δεκεμβρίου σε χιλιάδες φορολογούμενους για να μπορέσουν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων του 2011.
Με κατ΄ επείγουσα εγκύκλιο δίνονται οδηγίες και διευκρινίσεις για τον τρόπο ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων φορολογούμενων και επιχειρήσεων ώστε να ολοκληρωθεί η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων και να επιβληθούν όλοι οι φόροι των περασμένων ετών, όπως είναι το ΕΤΑΚ, το ΦΑΠ κτλ.
Επισημαίνεται πως τα νομικά πρόσωπα υποχρεούνται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Ε9, ενώ η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη και ορθότερη δημιουργία του Περιουσιολογίου, γι’ αυτό επιτρέπει στα φυσικά πρόσωπα εκτός από την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων του τρέχοντος έτους (2011) και τη διόρθωση της περιουσιακής τους κατάστασης για όσα έτη δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό για την ακίνητη περιουσία τους.
Έτσι, θα αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία τόσο των φορολογουμένων όσο και των υπηρεσιών, η οποία πιθανόν να προκύψει από χειρόγραφες διορθώσεις δηλώσεων μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού.
Ετσι, για όσους υπόχρεους δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, δίνεται η δυνατότητα μέσω της εφαρμογής να δουν την περιουσιακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί από την επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 και εφόσον αυτή δεν ανταποκρίνεται στην περιουσιακή τους κατάσταση της 1ης Ιανουαρίου 2009 να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες διορθώσεις. Στη συνέχεια, οι υπόχρεοι πραγματοποιούν διορθώσεις και για τα επόμενα έτη, ώστε η εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης να ανταποκρίνεται στην 1η Ιανουαρίου έκαστου έτους φορολογίας.
Περαιτέρω, ο υπόχρεος δύναται να υποβάλει ηλεκτρονικά δήλωση Ε9 έτους 2011 ακόμη και αν έχει ήδη υποβάλει χειρόγραφη δήλωση στη Δ.Ο.Υ. Στην περίπτωση αυτή, η χειρόγραφη δήλωση θα αγνοηθεί και ως αρχική υποβληθείσα δήλωση Ε9 έτους 2011 θα θεωρηθεί η ηλεκτρονικά υποβληθείσα.
Επισημαίνεται ότι, κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Ε9, για την πραγματοποίηση μεταβολών ως προς τα στοιχεία της συζύγου (εισαγωγή ή διαγραφή) απαιτείται οι σχετικές μεταβολές να έχουν καταχωρηθεί στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Αν δεν έχει προηγηθεί η ενημέρωση στο μητρώο, δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα