Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Πόλεμος των Οίκων κατά του ευρώ
Η ομοβροντία των Οίκων αξιολόγησης κατά της ευρωζώνης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η δεύτερη προειδοποιητική βολή από την Standard & Poor's ήλθε την Τρίτη: ο διεθνής Οίκος απείλησε με υποβάθμιση το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (EFSF).
Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός Οίκος έθεσε το EFSF σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση (CreditWatch) και απείλησε με υποβάθμιση κατά μια ή δυο βαθμίδες. Το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η απειλή εξαρτάται, σύμφωνα την S&P, από το αν θα υποβαθμιστούν ή όχι οι έξι χώρες της ευρωζώνης που διαθέτουν την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ».
Την ίδια μέρα η Fitch Ratings προειδοποίησε ότι «εξαντλείται η ικανότητα της Γαλλίας να απορροφήσει νέο σοκ». Είχε προηγηθεί το σοκ από την απειλή της Standard & Poor's, η οποία έβαλε τη Δευτέρα στον προθάλαμο της υποβάθμισης 15 μέλη της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας).
Παρά ταύτα, απτόητη ενόψει της επαπειλούμενης απώλειας του ΑΑΑ για τη χώρα της εμφανίζεται η γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ. «Εμείς θα προχωρήσουμε βάσει των σχεδίων και του προγράμματός μας που χρειάζεται χρόνο για να υλοποιηθεί», είπε σχολιάζοντας την προειδοποίηση του οίκου και ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά του o Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ανέφερε πως «το κόστος διάλυσης της ευρωζώνης θα ήταν αστρονομικό», και θα ισοδυναμούσε με το ήμισυ περίπου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των πιο αδύναμων χωρών και του 25% των ισχυρών.
Σχέδιο Ρομπάι
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ότι η ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη θα μπορεί να υλοποιηθεί με μικρές προσαρμογές στη Συνθήκη της ΕΕ και με την ενίσχυση της δευτερογενούς νομοθεσίας. Αυτά περιλαμβάνονται, πάντα κατά το Reuters, σε προσωρινή έκθεση που συνέταξε ο κ. Ρομπάι για την αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ η οποία θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση Ρομπάι προβλέπει μια «νέα δημοσιονομική συμφωνία» που θα δεσμεύει ακόμη περισσότερο με κανόνες και κυρώσεις τα μέλη της ευρωζώνης για τα ελλείμματα και τα χρέη. Το σκεπτικό είναι ότι η ενίσχυση της αξιοπιστίας του μηχανισμού κανόνων της ΕΕ θα καθησυχάσει τις αγορές και τους διεθνείς Οίκους και θα δώσει στην ΕΚΤ τον απαραίτητο χρόνο για να ενισχύσει τις αγορές κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο Ρομπάι δεν απαιτούν επικύρωση από τα κράτη-μέλη.
Η απειλή της στασιμότητας της ευρω-οικονομίας είναι πάντως ορατή. Οπως ανακοινώθηκε από την Eυρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) την Τρίτη, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή στο 0,2% το τρίτο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση (σε ετήσια παρέμεινε επίσης σταθερή στο 1,4%). Η Eurostat παρατηρεί ότι η αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών αντισταθμίζει την κάμψη του κατασκευαστικού τομέα. Στην Ελλάδα η ύφεση μετριάστηκε στο 5,2% από το 7,8% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση.
Για τη χώρα μας την Ελλάδα τα πράγματα εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα δύσκολα καθώς βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και τα έσοδα καταρρέουν. Σε αυτό το κλίμα, η ιαπωνική τράπεζα Nomura προέβλεψε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και υποτίμηση της νέας δραχμής κατά 58%.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα