Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Προσλήψεις νέων με μειωμένους μισθούς έως 20%
Ελεύθερα -και χωρίς να είναι από το νόμο 3986/11 υποχρεωτική η προηγούμενη έκδοση υπουργικής απόφασης- μπορούν να προσλαμβάνουν οι επιχειρήσεις νέους, ηλικίας από 18 έως 25 ετών, με συμβάσεις εργασίας για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, διάρκειας μέχρι 24 μήνες και με αποδοχές μικρότερες έως 20% συλλογικές συμβάσεις (ομοιοεπαγγελματική, κλαδική, επιχειρησιακή ή εθνική γενική). Την απάντηση αυτή έδωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Α. Στρατινάκη στο κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων της τρόικας με το οποίο συναντήθηκε. Οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος είναι:
1. Οι συμβάσεις να γνωστοποιούνται το αργότερο εντός της επόμενης της σύμβασης ημέρας στον ΟΑΕΔ και στο ΣΕΠΕ της έδρας του εργοδότη.
2. Οι νέοι να προσλαμβάνονται πλέον του υφιστάμενου προσωπικού.
3. Οι εργοδότες υποχρεούνται να μην έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά τους τελευταίους 3 μήνες πριν από τη σύναψη συμβάσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ούτε να το μειώσουν κατά τη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων. Στην ίδια συνάντηση, το κλιμάκιο ζήτησε στοιχεία για την πορεία των συμβάσεων, του ΟΜΕΔ, του εργασιακού καθεστώτος στις ΔΕΚΟ αλλά και των μειώσεων των μισθών για τις οποίες, ωστόσο, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας βάζει «φρένο» ζητώντας να καλύπτονται οι ανάγκες των εργαζομένων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία