Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Διακοπές ρεύματος για περισσότερες ώρες
Πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης έρχονται τις επόμενες ώρες, καθώς ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος προειδοποίησε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά το τέλος της άκαρπης συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.
Οι συνδικαλιστές εισέπραξαν αρνητική απάντηση στο αίτημά τους να εξαιρεθεί από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων η ΔΕΗ και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται τις προσεχείς ώρες να αρχίσουν να θέτουν εκτός λειτουργίας κι άλλες μονάδες παραγωγής ηλεκτροδότησης. Πηγές λένε ότι σταδιακά θα «σβήσουν» μέχρι τρεις μονάδες κι αυτό θα συμβαίνει κλιμακωτά έως την Πέμπτη 30 Ιουνίου μέρα της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου.
Το αποτέλεσμα θα είναι να η διάρκεια των διακοπών να φτάσει ακόμη και τις δύο με τρεις ώρες, ταλαιπωρώντας χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ήδη με τις απεργίες της η ΓΕΝΟΠ έχει «σβήσει» 12 μονάδες παραγωγής κι επιπλέον άλλες έξι έχουν μείνει στο... off λόγω βλαβών που παρουσίασαν πριν τις 20 Ιουνίου. Το αποτέλεσμα είναι να λείπουν από το σύστημα περί τα 4.500 Μεγαβάτ κι ενώ η ζήτηση χθες στη μία το μεσημέρι είχε φτάσει τα 7.503,17 Μεγαβάτ. Ο Διαχειριστής του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) για να καλύψει τα φορτία είχε διαθέσιμη ισχύ 4.000 Μεγαβάτ θερμικών μονάδων της ΔΕΗ και των ιδιωτών, αναγκάστηκε σε εισαγωγές ρεύματος 1.100 Μεγαβάτ, πήρε... ρεύμα 1.500 Μεγαβάτ από τα υδροηλεκτρικά και άλλα 900 από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Στο μεταξύ χθες το πρωί το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ συναντήθηκε με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη. Ο κ. Κορκίδης απηύθυνε έκκληση προς τους συνδικαλιστές ώστε οι διακοπές ρεύματος να μην ξεπερνούν τα 20 λεπτά και τόνισε την ανάγκη να ανοίξει διάλογος για τη ΔΕΗ, αλλά όχι σε αυτήν την περίοδο της έντασης.
ΠΗΓΗ: Ημερησία