Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Σοκ με ασφαλιστικές εισφορές, αποδείξεις, στεγαστικά δάνεια, ιατρικές δαπάνες
Πετσοκόβονται εκπτώσεις φόρου από ασφαλιστικές εισφορές, ιατρικές δαπάνες και στεγαστικά δάνεια, γίνονται πιο αυστηρά μέχρι και διπλασιασμού τα τεκμήρια διαβίωσης και επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε όλα τα Ι.Χ πάνω από τα 1929 σε συνδυασμό με αύξηση των τελών και μπαίνει αναδρομικά από εφέτος πλαφόν 300 ευρώ κατ΄άτομο στις επιστροφές φόρων από την προσκόμιση αποδείξεων.
Μάλιστα για τους φορολογούμενους που έχουν λάβει το εκκαθαριστικό και η επιστροφή είναι υψηλότερη από 300 ευρώ θα κληθούν να καταβάλλουν την διαφορά μαζί με την έκτακτη εισφορά.
Δηλαδή φορολογούμενος που είχε επιστροφή λόγω αποδείξεων 450 ευρώ θα κληθεί να επιστρέψει τα 150 ευρώ.
Τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2011 – 2015 που εξειδικεύονται στον εφαρμοστικό ανέρχονται σε 28,4 δις ευρώ στην τετραετία εκ των οποίων τα 7,5 δις ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτος.
Πιο αναλυτικά “μαχαίρι” μπαίνει στις φοροαπαλλαγές. Όλες οι δαπάνες ακόμη και αυτές που αφορούν στους τόκους στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί μέχρι και 31.12.2002, ιατρικά έξοδα και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία θα εκπίπτουν από το φόρο σε ποσοστό 20%. Η έκπτωση φόρου περιορίζεται ακόμη περισσότερο για για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Συγκεκριμένα εφόσον το εισόδημα του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ τότε για το τμήμα της δαπάνης που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ η έκπτωση μειώνεται σε 10%. Από τη μείωση του 10% εξαιρούνται οι δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων.
Ειδικότερα εκπίπτουν από το φόρο:
Η δαπάνη των εισφορών που καταβάλλονται από το φορολογούμενο σε ταμεία ασφάλισής του, εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισής του σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο.
Το συνολικό ετήσιο ποσό των εξόδων ιατρικής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Ως έξοδα ιατρικής περίθαλψης θεωρούνται οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς, όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους, για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική.
Οι δεδουλευμένοι τόκοι στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας που καταβάλλονται από 1.1.2011 και μετά, ανεξάρτητα του χρόνου σύναψης του δανείου καθώς και του χρόνου χορήγησης της προκαταβολής.
Οι νέες ρυθμίσεις εφαρμόζονται για εισοδήματα και δαπάνες που πραγματοποιούνται από 1.1.2011 και μετά.
Εξάλλου στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας όχι μόνο μειώνεται το αφορολόγητο στις 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας από 400.000 ευρώ πέρυσι αλλά αυξάνεται παράλληλα και ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής στο 0,2% Έτσι για αξία ακινήτου 300.000 ευρώ ο ΦΑΠ φθάνει τα 600 ευρώ
ΠΗΓΗ: Ημερησία