Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Η επίσημη επιστολή της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για τις παρατάσεις - Διευκρινίσεις και σχόλια.
Σε συνέχεια της σύντομης ανακοίνωσης που εξέδωσε  η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. προκειμένου να ενημερώσει και μόνο τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα, κοινοποιούμε την επίσημη επιστολή της Ομοσπονδίας. Σημειώνουμε ότι η αρχική, σύντομη και καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα όπως είπαμε ανακοίνωση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. είχε ως εξής:
«Από πληροφορίες της Ομοσπονδίας μας, σας ενημερώνουμε ότι πιθανόν το σύστημα του taxisnet θα παραμείνει ανοικτό μετά τις 30/3/2012 για μερικές ημέρες έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι για την ηλεκτρονική υποβολή των διαφόρων υποχρεώσεων που λήγουν τέλος Μαρτίου». 
Ακολουθεί η επίσημη επιστολή  με τα αιτήματα της ομοσπονδίας :
«Αρ. πρωτοκ. Εξερχομένου 071 Αθήνα: Τετάρτη , 28 Μαρτίου 2012 ΕΠΕΙΓΟΝ
Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Κοινοποίηση: Γενικό Διευθυντή Φορολογίας κο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ
 Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κο ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ
Θέμα: Παράταση ημερομηνίας ηλεκτρονικής υποβολής για ΦΜΥ,Ε7,Ε9. εκκαθαριστικές Φ.Π.Α. και Φορολογική Αναμόρφωση

Αξιότιμε Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ, Σε συνέχεια της επιστολής μας με αρ. πρωτοκ. Εξερχομένου 068/22-3-2012, λόγω υπερβολικού φόρτου του συστήματος TAXISNET και την συνεχιζόμενη αδυναμία αποστολής που παρατηρήθηκε χθες και συνεχίζεται σήμερα (χωρίς να αναφέρουμε και την συσσώρευση των υποβολών των διάφορων υποχρεώσεων αυτές τις ημέρες που πρέπει να διεκπεραιωθούν ηλεκτρονικά από τον Κλάδο μας), επανερχόμαστε στο αίτημα μας και παρακαλούμε πολύ να δοθούν ανάλογες, εύλογες, παράτασεις για τις κάτωθι ηλεκτρονικές υποβολές που λήγουν εντός των επομένων ημερών:
προσωρινή ΦΜΥ α΄Διμ.-2012,
Οριστική Φ.Μ.Υ. Ε7 2011,
Ε9 2010,
Εκκαθαριστικές Φ.Π.Α. και
Φορολογική αναμόρφωση 2010
Ευελπιστούμε ότι ΕΓΚΑΙΡΑ θα ανακοινωθεί η ικανοποίηση του αιτήματος μας. Ο Κλάδος μας επιθυμεί να ολοκληρώσει σωστά το έργο που μας ανατέθηκε από τους πελάτες μας και το οποίο η Πολιτεία επιθυμεί να παραλάβει έγκαιρα αλλά κυρίως χωρίς λάθη ή παραλείψεις.
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
ο Πρόεδρος              ο Γεν.Γραμματέας
Αβραάμ Πανίδης      Νικόλαος Πατέλης»


Σχολιασμός από τη δική μας πλευρά σχετικά με την ανακοίνωση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Οι άνθρωποι της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., αλλά και των υπολοίπων συνδικαλιστικών οργανώσεων,  προσπαθούν με όσες δυνάμεις διαθέτουν να βοηθήσουν τον κλάδο. Τυχόν λάθη είναι ανθρώπινα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. Δεν πρέπει να στεκόμαστε απέναντί τους αλλά να βοηθούμε κι εμείς με τον τρόπο μας. Από επίσημα χείλη έχουμε την πληροφορία ότι η Γ.Γ.Π.Σ. έχει δεχθεί πολλές περισσότερες δηλώσεις Ε9 από αυτές που ανέμενε αρχικά. Και αναφερόμαστε όχι σε δηλώσεις μόνον του οικ. έτους 2011 (για τις αλλαγές που έγιναν δηλαδή στο έτος 2010 και τις αντίστοιχες διορθώσεις που έπρεπε να γίνουν για την οριστικοποίηση των παλαιών δηλώσεων), που ούτως ή άλλως έπρεπε να υποβληθούν. Αναφερόμαστε και σε δηλώσεις Ε9 που αφορούν διορθώσεις παλαιότερων ετών που λόγω της αδυναμίας του Υ.Ο. μας ζητήθηκε να τις υποβάλλουμε εκ νέου.  Αυτό σημαίνει ότι πολλοί συνάδελφοι μπήκαν στη διαδικασία να διορθώσουν την περιουσιακή κατάσταση των πελατών τους δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι είναι πειθήνια όργανα των  αποφάσεων του Υ.Ο. που ζητούσαν έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των πολιτών έως 30.3.2012.  
Αρκετοί συνάδελφοι που πνέουν μένεα εναντίον της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και  «κουνούν  το δάκτυλο» στο Υ.Ο. για την ανήκουστη απαίτησή του να προβούμε σε έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογουμένων μέχρι τις 30.3.2012, έχουν ήδη προχωρήσει στις διορθώσεις αυτές. Αυτό αποτελεί αφενός  υποκρισία εκ μέρους τους, αφετέρου είναι δείγμα της νοοτροπίας μεγάλης μερίδας των λογιστών-φοροτεχνικών που για να δουλέψουν πιο άνετα ζητούν απλώς παρατάσεις. Απαιτούν από τα συνδικαλιστικά όργανα να προασπίζουν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και απ' την άλλη υποκύπτουν όλο και περισσότερο στις πιέσεις του Υπ.Οικ.
Συνεπώς, η άποψή μας είναι η εξής: Δεν ψέγoυμε τους συναδέλφους που ασχολήθηκαν με τις δηλώσεις Ε9 των παλαιότερων ετών και γενικότερα με τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των πελατών του. Είναι καθαρά προσωπική τους απόφαση παρόλο που διαφωνούμε για τους λόγους που αναφέραμε ανωτέρω.  Κρίνουμε όμως αρνητικά τους συναδέλφους εκείνους που από τη μια κατακρίνουν την Ομοσπονδία για την -κατά την άποψή τους- αδράνειά της και απ΄την άλλη ασχολούνται με τις διορθώσεις των Ε9 για τις οποίες δηλώνουν δημόσια ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούν.
Οι αλλαγές, μην ξεχνάμε ότι ξεκινούν από ατομικό επίπεδο και επιτυγχάνονται μέσω της συλλογικότητας.
Οι απόψεις της Ομοσπονδίας όμως αλλά και όλων των υπόλοιπων συλλόγων σε όλη την Ελλάδα έχουν εκφραστεί δημόσια και δεν βασίζονται πλέον στην λογική των παρατάσεων.
Στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος, ας δείξουμε κατανόηση και ας απαιτήσουμε από το Υ.Ο. να μας αντιμετωπίζει όπως μας αξίζει, δηλαδή  ως επιστήμονες που προσφέρουν τεράστιο έργο και αποτελούν το δεκανίκι της είσπραξης των Δημοσίων εσόδων. Είναι καιρός να δείξουμε το ανάστημά μας. Ας μην αναλωνόμαστε  λοιπόν σε μεμψιμοιρίες και ας μείνουμε ενωμένοι προκειμένου να πετύχουμε τα αιτήματά μας. 

Για την TaxHeaven

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς                                                                                                  
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μιου Πειραιά                                                                                                 
Λογιστής – Φοροτεχνικός