Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Προσωρινές συντάξεις - εξπρές
Συντάξεις - εξπρές προωθεί το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοσή τους. Σε σχετική εγκύκλιό του το ΙΚΑ παρέχει οδηγίες για το νέο μέτρο, το οποίο αφορά και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
Με την εγκύκλιο θεσπίζεται η υποχρέωση των φορέων αυτών να εκδίδουν την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης στις κατωτέρω προθεσμίες:
n Εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, όταν θεμελιώνεται αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης.
n Εντός έξι μηνών σε περίπτωση αίτησης με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ήδη εκδοθεί βεβαίωση χρόνου ασφάλισης. Για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας οι ανωτέρω προθεσμίες αρχίζουν από την ημερομηνία που καθίσταται οριστική η γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.
Σε περίπτωση που τα αρμόδια όργανα του Ιδρύματος αδυνατούν να τηρήσουν τις ανωτέρω προθεσμίες, υποχρεούνται να προβαίνουν στην έκδοση πράξης προσωρινής σύνταξης:
n Εντός 45 ημερών από την υποβολή της αίτησης στις περιπτώσεις θεμελίωσης αυτοτελούς δικαιώματος συνταξιοδότησης.
n Εντός 75 ημερών από την υποβολή της αίτησης στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
Η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να υπολείπεται του 80% του ποσού της σύνταξης που προκύπτει βάσει του χρόνου ασφάλισης και των μεικτών αποδοχών του ασφαλισμένου τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
ΠΗΓΗ: Έθνος