Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Στο διαδίκτυο τα ονόματα καταθετών στην Ελβετία
Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης των ονομάτων Ελλήνων που «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού καταθέσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα ή την περιουσία τους άφησε, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος. Πρανήγγειλε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί το προσύμφωνο με την Ελβετία για τη φορολόγηση των «μυστικών» καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες στις ελβετικές τράπεζες, αποφεύγοντας, ωστόσο, να προσδιορίσει τα ποσά που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο. Ειδικότερα, ο υπουργός, μιλώντας χθες στη Βουλή, ανέφερε ότι:
1. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει επεξεργαστεί τους καταλόγους όσων εξήγαγαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό μη δικαιολογούμενα από την περιουσία ή το εισόδημά τους για τα έτη 2009 - 2010 και αναμένονται από τις τράπεζες τα στοιχεία του 2011. Οπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «σε πολύ λίγες ημέρες θα είμαστε έτοιμοι και θα ζητήσουμε ξανά άδεια προκειμένου να αναρτήσουμε και αυτά τα ονόματα, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μεταξύ αυτών οι οποίοι είχαν νόμιμα της καταθέσεις και αυτών που είχαν φορολογικό πρόβλημα».
2. Εντός των προσεχών ημερών θα υπογραφεί το προσύμφωνο με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων που διατηρούν οι Ελληνες στις ελβετικές τράπεζες.
3. Σημείο αναφοράς της συμφωνίας που θα υπογράψει η Ελλάδα με την Ελβετία θα αποτελέσει το πλαίσιο συμφωνιών που έχει καταρτίσει η Ελβετία με τη Γερμανία και τη Βρετανία.
4. Οσοι έχουν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα έχουν δύο επιλογές:
Να αποκαλύψουν το όνομά τους και τα περιουσιακά στοιχεία τους. Εάν από τον έλεγχο που θα ακολουθήσει από τις ελληνικές φορολογικές αρχές δεν προκύψει παράνομη δραστηριότητα, τότε δεν θα επιβληθεί κάποιος νέος φόρος. Εάν, όμως, προκύψει ζήτημα φοροδιαφυγής, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη φορολόγηση των καταθέσεών τους έως και 45% (ανάλογα με τη φορολογική κλίμακά τους), ενώ στην περίπτωση που αποδειχθεί πως έχουν έσοδα από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), τότε κινδυνεύουν με κατάσχεση των καταθέσεων και ποινικές διώξεις.
Να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και να πληρώσουν υψηλό φόρο (25% - 35%) επί των συνολικών καταθέσεων. Σημειώνεται ότι η συμφωνία με τη Γερμανία υπεγράφη στις 21 Σεπτεμβρίου και θα πρέπει να κυρωθεί από τα αρμόδια ομοσπονδιακά όργανα των δύο χωρών, ενώ προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2013. Το βασικό πλαίσιο των συμφωνιών της Ελβετίας με τα δύο κράτη, στο οποίο θα στηριχθεί και η ελληνική συμφωνία με τις ελβετικές αρχές, προβλέπει:
Εξομάλυνση της υφιστάμενης κατάστασης, είτε με την επιβολή φόρου σε παλαιές μη φορολογηθείσες καταθέσεις Γερμανών ή Βρετανών φορολογουμένων στην Ελβετία είτε με την κοινοποίηση των στοιχείων των καταθετών στη χώρα της φορολογικής τους κατοικίας, κατόπιν ρητής εξουσιοδότησής τους. Ο φορολογικός συντελεστής στην περίπτωση και των δύο χωρών θα κυμαίνεται μεταξύ 20% και 34% επί του συνολικού ποσού των περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεις και χαρτοφυλάκια τίτλων).
Παρακράτηση φόρου στην πηγή σε εισόδημα και κέρδη από κεφάλαιο. Ο φορολογικός συντελεστής θα είναι ισοδύναμος με το φορολογικό συντελεστή της χώρας κατοικίας, ενώ με την καταβολή του θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση στο κράτος κατοικίας. Η επιβολή του φόρου αυτού θα συνδυάζεται με διευρυμένη διοικητική συνδρομή.
ΠΗΓΗ: Ημερησία