Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ενιαίος συντελεστής 15% για επιχειρήσεις και ΦΠΑ
Καθιέρωση Ενιαίου Φορολογικού Συντελεστή (Flat Tax Rate) 15% στις επιχειρήσεις και στο ΦΠΑ, προτείνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Ο συντελεστής αυτός θα αφορά τόσο τα διανεμόμενα, όσο και τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων καθώς και έναν μοναδικό συντελεστή ΦΠΑ 15%.
Ωστόσο, για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον δέσμευση για μία πενταετία ότι οι συντελεστές θα παραμείνουν αμετάβλητοι, επισημαίνεται.Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί η Σλοβακία, η οποία το 2004 πραγματοποίησε ένα δημοσιονομικό άλμα, εισάγοντας ενιαίο φορολογικό συντελεστή (flat tax) 19% επί της φορολόγησης φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων και προϊόντων.
Το σύστημα αυτό αναμένεται να συμβάλλει στη δραστική απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις σχέσεις κράτους-επιχειρη- ματιών και κράτους?επενδυτών, καθώς και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, μεταφέροντας κατ' αυτόν τον τρόπο -πιθανότατα- σταθερότερα έσοδα στο ταμείο του κράτους.
Επιπλέον, κατά το ΣΕΒΕ, το ύψος του συντελεστή της τάξης του 15%, αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε τακτικές φοροδιαφυγής από την πλευρά των επιχειρήσεων, αλλά και να τονώσει την εγχώρια ζήτηση, μέσω της μείωσης του ΦΠΑ από το 23% στο 15% για ένα μεγάλο πλήθος αγαθών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία