Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Βαρύ φορτίο για τους φορολογούμενους το 2012
Βαρύ θα είναι το φορτίο για τους φορολογούμενους και το 2012 καθώς θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους 5,3 δισ. ευρώ σε σχέση με εφέτος.
Η επιβάρυνση προκύπτει ελέω των νέων φόρων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και στους οποίους περιλαμβάνονται η έκτακτη εισφορά, το τέλος ακινήτων, η μείωση του αφορολογήτου, το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών, η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και η κατάργηση της έκπτωσης λόγω αποδείξεων.
Νέο «χτύπημα» θα δεχθεί η αγορά των ακινήτων με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών.
Πιο αναλυτικά μισθωτοί συνταξιούχοι και ιδιοκτήτες ακινήτων δέχονται ακόμη μια φορο-επίθεση.
Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, οι φόροι που θα πληρώσουν το 2012 μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες για τα εισοδήματά τους θα φθάσουν σε 10,68 δισ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 2,41 δισ. ευρώ ή 29,1% σε σχέση με φέτος. Η αφαίμαξη στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων θα προέλθει κυρίως από:
Τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ.
Το «ψαλίδισμα» και την κατάργηση πολλών φορολογικών απαλλαγών και εξαιρέσεων.
Την κατάργηση του μέτρου της έκπτωσης φόρου σε ποσοστό 10% επί του επιπλέον ποσού από το αφορολόγητο που συγκεντρώνεται με την προσκόμιση αποδείξεων.
Την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης για όλους τους φορολογούμενους.
Την επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις το οποίο από 300 ευρώ φέτος αυξάνεται το 2012 σε 500 ευρώ.
Την επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το επόμενο έτος οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν διπλή «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης καθώς θα καταβάλλουν την εισφορά τόσο για τα εισοδήματα του 2011 όσο και για τα εισοδήματα του 2012.
Η εισφορά για τα εισοδήματα του 2012 θα παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς και τις συντάξεις. Με το εκκαθαριστικό σημείωμα της φορολογικής δήλωσης του 2012 οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011.
Ακίνητα
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος 3,581 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,453 δισ. ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με φέτος. Η εντυπωσιακή αύξηση 217,6% που προβλέπει ο προϋπολογισμός για τους φόρους στην περιουσία θα προέλθει από:
Το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Το ειδικό τέλος θα ενισχύσει τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία κατά 2,9 δισ. ευρώ.
Τις αλλαγές στο φόρο ακίνητης περιουσίας, με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Επιχειρήσεις
Λιγότερους φόρους κατά 608 εκατ. ευρώ θα καταβάλουν το 2012 οι επιχειρήσεις λόγω της μείωσης του συντελεστή φορολογίας των κερδών τους από 24% σε 20% αλλά κυρίως της δραματικής πτώσης του τζίρου τους εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης και της μειωμένης κατανάλωσης.
Λιγότερα έσοδα αναμένονται και από την έκτακτη εισφορά που θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις το 2012 για τα κέρδη που είχαν το 2010.
Έμμεσοι φόροι
Για πρώτη φορά προβλέπεται μηδενική αύξηση στα έσοδα από τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ και φόροι κατανάλωσης) παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των συντελεστών την τελευταία διετία.
Ειδικότερα, τα έσοδα από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 29,08 δισ. ευρώ όσο προβλέπεται να εισπραχθούν και φέτος αφού:
Τα έσοδα από τον ΦΠΑ προβλέπεται να εμφανίσουν μείωση 1,4% και να ανέλθουν σε 16,56 δισ. ευρώ. Οι αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης στα επίπεδα της κατανάλωσης, αναμένεται να μετριαστούν λόγω της πλήρους εφαρμογής του μέτρου αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση και στην αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης αναμένεται να ανέλθουν σε 10,629 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,3% συγκριτικά με φέτος, λόγω της πλήρους απόδοσης της αύξησης του ΕΦΚ στον καπνό, καθώς και της περαιτέρω αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο (diesel) θέρμανσης. Τον Οκτώβριο του 2012 θα γίνει η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης.
Τα έσοδα από τη μεταβίβαση κεφαλαίων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 100 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία