Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Σε δύο φάσεις το φορολογικό νομοσχέδιο – Το Μάρτιο τα «δύσκολα» μέτρα
Σε δύο φάσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση να προωθήσει τις αλλαγές στη φορολογία, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές. Σε πρώτη φάση και εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ενώ σε δεύτερη φάση και μέχρι τον Μάρτιο, θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς.
Οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς θα ολοκληρωθούν με τη θέσπιση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών, την απλοποίηση της φορολογίας ακινήτων, την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και ενδεχομένως και τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι συνολικά οι αλλαγές αυτές δεν θα οδηγούν σε απώλεια φορολογικών εσόδων.
Οι τροποποιήσεις στη φορολογία συζητήθηκαν σήμερα σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους αρμόδιους υφυπουργούς και τα υπηρεσιακά στελέχη της κυβέρνησης. Παράλληλα, σε άλλη σύσκεψη συζητήθηκε η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2011. Για να εκπληρωθεί ο στόχος που έχει τεθεί για το έλλειμμα φέτος, θα πρέπει μέσα στο επόμενο δίμηνο να εισπραχθούν έσοδα ύψους 12 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθεί η υστέρηση που παρουσιάζουν σήμερα σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.
Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ήδη δοθεί εντολή στο ΣΔΟΕ να εντείνει τις πιέσεις προς τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρά στην ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτόφωρου. Ανώτατοι παράγοντες του ΣΔΟΕ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα λίστες με τα ονόματα οφειλετών του δημοσίου οι οποίοι χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας (ληξιπρόθεσμες οφειλές) και αμέσως μετά θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία μεταξύ των οποίων και το αυτόφωρο.
Άλλωστε, με σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε τους μεγαλοοφειλέτες να φροντίσουν άμεσα και μέχρι την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους για να μην συμπεριληφθούν στις λίστες και να αποφύγουν έτσι την ενεργοποίηση των μέτρων που προβλέπει η νομοθεσία.
ΠΗΓΗ: Ημερησία