Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Στην τελική ευθεία το νέο φορολογικό
Αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών για τη διαμόρφωση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο βρίσκεται μέσα στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης Παπαδήμου. Σήμερα σε ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να εξεταστούν οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, καθώς και η πορεία των φορολογικών εσόδων. Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, τα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα (ειδικό τέλος ακινήτων, μείωση αφορολογήτου ορίου) έχουν ήδη περάσει και το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα μπορεί να πάει λίγο αργότερα στο τέλος Δεκεμβρίου ή στις αρχές του 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν στις αρχές του 2012 με τις οποίες συμφωνούν και τα δύο μεγάλα κόμματα όπως:
Η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και το νέο ποινολόγιο της εφορίας για τις φορολογικές παραβάσεις.
Η εφαρμογή νέου τύπου αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο προσδιορισμός των εισοδημάτων τους θα γίνεται με βάση πλέγμα κριτηρίων στα οποία περιλαμβάνονται ακόμα και η κινητή περιουσία όπως καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, αμοιβαία κεφάλαια και κάθε είδους επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Η καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες».
Η υποχρεωτική χρήση της φοροκάρτας από την 1η Ιανουαρίου 2012.
Σε δεύτερη φάση το υπουργείο Οικονομικών θα δρομολογήσει αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, στις φοροαπαλλαγές, στους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις και το ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν στην τελευταία έκθεσή της συνιστά να μην προχωρήσει επί του παρόντος η μείωση των φορολογικών συντελεστών και ιδίως των έμμεσων φόρων, όπως του ΦΠΑ.
Κρίσιμο παραμένει το θέμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς η ενδεχόμενη αύξησή τους το 2012 εκτιμάται από παράγοντες της κτηματαγοράς ότι θα είναι η «ταφόπλακα» της αγοράς, ακόμα και αν γίνουν όπως σχεδιάζεται μειώσεις στους φόρους μεταβίβασης.
Ερευνα
Σύνθετο, αναξιόπιστο, αναποτελεσματικό, αδιαφανές και κοινωνικά άδικο χαρακτηρίζουν οι Ελληνες το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (ΙΟΦΟΜ):
Εννέα στους δέκα φορολογούμενους δηλώνουν ότι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου απλό και καθόλου σταθερό.
Οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι είναι αναξιόπιστο και δεν αποδίδει κοινωνική δικαιοσύνη.
Το 74% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το φορολογικό σύστημα είναι αναποτελεσματικό, το 71,4% ότι είναι αδιαφανές και το 84,4% ότι δεν ευνοεί την ανταγωνιστικότητα.
Οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι το υπάρχον φορολογικό σύστημα δεν ευνοεί καθόλου την ίδρυση και ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ το 54,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ευνοεί τις πολυεθνικές εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το 93,5% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα δεν ευνοεί καθόλου την προσέλκυση αλλοδαπών επενδυτικών κεφαλαίων και το 85,7% πιστεύει ότι δεν ευνοεί καθόλου την επέκταση - ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Το 96,1% των ερωτηθέντων θεωρεί τη διαφθορά ένα από τα «άλλοθι» της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, ενώ το 84,4% πιστεύει ότι ευθύνεται το πολύπλοκο φορολογικό σύστημα και το 77,9% οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το υπάρχον φορολογικό σύστημα δεν διαθέτει ή διαθέτει σε ελάχιστο βαθμό τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία απαιτούνται έτσι ώστε να είναι δίκαιο και αποδοτικό.
Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω του διαδικτύου, έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα των ειδικών 770 επιχειρηματίες και οικονομολόγοι, λογιστές, φοροτεχνικοί κ.τ.λ. Τα αποτελέσματα στέλνουν μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να γίνουν ριζικές αλλαγές τώρα ενόψει και του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
Δήλωσαν
Κ. Μίχαλος*
Χρειάζεται ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας
«Θέλουμε ένα φορολογικό σύστημα που θα διευκολύνει τον επιχειρηματικό σχεδιασμό, θα προσελκύει επενδύσεις και θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα. Ενα φορολογικό σύστημα δίκαιο, ώστε να επιμερίζει σωστά τα βάρη και αποτελεσματικό, ώστε να περιορίζει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Προς αυτή την κατεύθυνση, οφείλουμε να κινηθούμε από κοινού, πολιτεία και αγορά. Η Ελλάδα φορολογεί τις επιχειρήσεις τέσσερις φορές υψηλότερα σε σύγκριση με γειτονικές ανταγωνιστικές της χώρες και διατηρεί ένα απαρχαιωμένο και πολύπλοκο φορολογικό σύστημα».
* Πρόεδρος ΕΒΕΑ
Γ. Κορομηλάς*
Να αποκατασταθούν οι χρόνιες αδικίες
«Τα φορολογικά μέτρα που έχουν ληφθεί τον τελευταίο καιρό, εκτός του ότι μεγαλώνουν την ύφεση, πλήττουν κατά κύριο λόγο τους συνεπείς. Καιρός είναι με ένα νέο εθνικό φορολογικό σύστημα να αποκατασταθεί αυτή η αδικία, καιρός είναι να μετατεθεί το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος σε αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια με τη αντικοινωνική στάση τους φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση, καιρός είναι με ένα πραγματικά νέο εθνικό φορολογικό σύστημα να ξεκινήσει και να εδραιωθεί η ανάπτυξη».
* Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών)
Γ. Μαυραγάνης*
Δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου από μηδενική βάση
«Οι φόροι πρέπει να επιβάλλονται σε όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη φορολογική βάση με ελάχιστες και κοινωνικά επιβαλλόμενες περιπτώσεις απαλλαγών και ειδικών ρυθμίσεων, ώστε τα δημόσια έσοδα να είναι υψηλά και οι συντελεστές όσο το δυνατόν πιο χαμηλοί. Χρειάζεται να επιτευχθεί διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω για παράδειγμα, της δημιουργίας ηλεκτρονικού περιουσιολογίου από μηδενική βάση θα ήταν μια πρόταση για την εφαρμογή της συγκεκριμένης αρχής», επισήμανε ο Γ. Μαυραγάνης.
* Γενικός διευθυντής του Φορολογικού Τμήματος KPMG Ελλάδας
ΠΗΓΗ: Ημερησία