Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Παπαδήμος: Πως θα κερδίσουμε τη μάχη για παραμονή στο ευρώ
Μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και στήριξη προς τους ασθενέστερους το τρίπτυχο της επιτυχίας για την Ελλάδα, δήλωσε από το βήμα της Βουλής κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος έθεσε επί τάπητος τις προτεραιότητας της νέας κυβέρνησης συνεργασίας.
«Η απόφαση των αρχηγών των τριών κομμάτων που υποστηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση και συμμετέχουν στη σύνθεσή της αποτελούν σημαντικό βήμα συναίνεσης και συνεννόησης για τη συμφωνία της χώρας.Έχω πλήρη συνείδηση της τιμής που μου γίνεται αλλά και της ευθύνης που επωμίζομαι. Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας κι εγώ προσωπικά αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτήν την κρίσιμη στιγμή γιατί διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος τονίζοντας ότι η παραμονή στην Ευρωζώνη αποτελεί μονόδρομος για τη χώρα.
Όπως τόνισε με την παραμονή στο ευρώ εδραιώνονται οι συνθήκες για την κοινωνική ανάπτυξη. Οι νέοι, δήλωσε, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να ευημερήσουν στον τόπο τους.
Ο κ. Παπαδήμος έθεσε δυο βασικές προϋποθέσεις για να κερδίσουμε τη μάχη:
η αλήθεια (για το που βρισκόμαστε και που μπορούμε να πάμε) και
η αποκατάσταση εμπιστοσύνης του λαού προς την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική και των ξένων προς εμάς
Προϋπόθεση για να μας εμπιστευτούν οι ξένοι, τόνισε είναι να εμπιστευθούμε εμείς τις δικές μας δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, η δημοσιονομική κρίσης έχει εξελιχθεί σε χρηματοπιστωτική κρίση, σε κρίση εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και των ξένων προς εμάς.
Κι όλα αυτά παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στα δημοσιονομικά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Το δημόσιο χρέος, είπε, αυξάνεται, διότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης δεν έχει μειωθεί επαρκώς. Δεν έχουν δημιουργηθεί πρωτογενή πλεονάσματα που θα επέτρεπαν τη μείωση του χρέους. Το αποτέλεσμα είναι η μεγάλη αύξηση της ανεργίας και πρόσθετες δυσχέρειες στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
«Η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται. Οι Έλληνες πολίτες δυσανασχετούν και αγανακτούν, διότι παρά τις θυσίες τους η προοπτική αντιμετώπισης της κρίσης διαγράφεται αβέβαιη», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος προσθέτοντας ότι η αύξηση του χρέους, οι αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις έχουν αποκλείσει τη χώρα από τη διεθνή χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τον νέοπρωθυπουργό, το κύριο έργο αυτής της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου καθώς και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με αυτές τις αποφάσεις.
Η κυβέρνηση, είπε, καλείται να εγγυηθεί την τήρηση των όσων έχει συμφωνήσει η χώρα, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών θα χειριστεί το σύνολο των κρίσιμων δράσεων σε αυτήν την κατεύθυνση.
«Εφόσον οι αποφάσεις αυτές υλοποιηθούν και εφαρμοστεί αποτελεσματικά η οικονομική πολιτική που απορρέει από αυτές η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ρόλο- «κλειδί» θα παίξει η αποτελεσματική υλοποίηση του PSI ώστε η μείωση των στόχων να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος.
Προτεραιότητες
Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδήμος παρέθεσε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης:
Πρώτη προτεραιότητα, η άμεση εκπλήρωση των προϋποθέσεων που οδηγούν στην εκταμίευση της 6ης δόσης του αρχικού δανείου. Αυτή πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, για την οποία, όπως τόνισε απομένει η επιβεβαίωση των δεσμεύσεων, οι οποίες επέτρεψαν την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.
Δεύτερη προτεραιότητα, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την 5η αναθεώρηση του αρχικού προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσσεται η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2012 εντός του προβλεπόμενου από το σύνταγμα χρονικού πλαισίου. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδήμος, το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 θα περιλαμβάνει μια πρώτη εκτίμηση για τις ευεργετικές επιπτώσεις του PSI.
Τράπεζες
Ως εκ τούτου, πρέπει να διασφαλιστεί -με τη μεσολάβηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος κατά την περίοδο εφαρμογής του νέου PSI.
Άμεση προτεραιότητα, είπε ο κ. Παπαδήμος είναι η ψήφιση νομοσχεδίου που να ρυθμίζει θέματα εγγυήσεων του δημοσίου προς τις τράπεζες.
Μεταρρυθμίσεις
Παράλληλα, ο νέος πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα επιδιώξει την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Παρέθεσε μάλιστα τους τομείς στους οποίους θα επιδιωχθούν άμεσες αλλαγές:
Νέο μισθολόγιο, βαθμολόγιο
Εργασιακή εφεδρεία,
Αλλαγές στην αγορά εργασίας (ενίσχυση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, διασφάλιση βιωσιμότητας ασφαλιστικών ταμείων, στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων)
Ιδιωτικοποιήσεις
Βελτιώσεις στο δικαστικό σύστημα
Αξιολόγηση στο δημόσιο
Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Ενίσχυση ανταγωνισμού
Ο κ. Παπαδήμος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προώθηση νέας μείωσης των τιμών των φαρμάκων, μείωσης κερδών των φαρμακοποιών, μείωσης κόστους προμηθειών των νοσοκομείων.
Επιπλέον, επισήμανε ότι προωθείται ψήφιση νέου νόμου για την απλοποίηση του εξαγωγικού εμπορίου καθώς και fast track επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ
Ιδιωτικοποιήσεις
Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις το ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Παράλληλα, δήλωσε πως προωθούνται σχέδια αξιοποίησης ενεργειακού δυναμικού της χώρας. Προωθείται, επίσης, το σχέδιο αξιοποίησης ηλιακής ενέργειας με στόχο την εξαγωγή της στη Β. Ευρώπη.
Διοικητική μεταρρύθμιση
«Άμεσο μέλημά μας είναι ο δραστικός περιορισμός της σπατάλης και η κατάργηση περιττών φορέων, η αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος.
Τόνισε, πως καταρτίζεται σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του ελληνικού διοικητικού συστήματος προς ένα επιτελικό κράτος.
«Θα γίνουν επίσης παρεμβάσεις σε ολόκληρο το φάσμα της διοικητικής, πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης ώστε επιτέλους να αποδίδεται δικαιοσύνη σε εύλογο χρόνο», δήλωσε.
Διαρθρωτικές αλλαγές
Δυο ακόμα σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου είναι:
Η βελτίωση της λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Προωθείται η αναδιάρθρωση και ο εξορθολογισμός των εκατοντάδων περιφερειακών δομών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στον τομέα της φορολογικής πολιτικής και δημοσιονομικής διοίκησης στόχος είναι η άμεση εισαγωγή των νέων δομών που έχουν αποφασιστεί ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή.
Η περίοδος κατά την οποία η παρούσα κυβέρνηση θα έχει τη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων, δήλωσε ο κ. Παπαδήμος, «ευελπιστώ ότι δεν θα αποτελέσει παρένθεση αλλά γέφυρα που θα διευκολύνει το πέρασμα της χώρας σε συνθήκες σταθερότητας».
Ενυπόγραφη δέσμευση
Ο κ. Παπαδήμος έκανε σχόλιο και για το ζήτημα του αιτήματος του Eurogroup για ενυπόγραφη δέσμευση των αρχηγών των δυο μεγάλων κομμάτων για την τήρηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
Το αίτημα δέσμευσης δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως απαίτηση απρόσωπων οργανισμών, δήλωσε με νόημα ο κ. Παπαδήμος. «Εκφράζει το αίτημα και την προσδοκία των λαών και των φορολογούμενων πολιτών των κρατών που έμμεσα ή άμεσα μας στηρίζουν. Διότι αυτοί οι λαοί αναλαμβάνουν τους κινδύνους και τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας. Συνεπώς, αποτελεί υποχρέωση προς τους άλλους λαούς έναντι της αλληλεγγύης που μας δείχνουν».
ΠΗΓΗ: Ημερησία