Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Φορολογία επιχειρήσεων. Μειώνονται τα πρόστιμα. Καθιερώνεται point system
Σαρωτικές αλλαγές θα περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) ο οποίος πλέον θα ονομάζεται ΚΑΣ (Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών).
Οι αλλαγές στον ΚΒΣ θα περιλαμβάνονται στο πρώτο νομοσχέδιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα προωθήσει το οικονομικό επιτελείο μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες καθιερώνεται ένα πόιντ σύστεμ για τις φορολογικές παραβάσεις με σημαντικότερα στοιχεία τη μη απόρριψη των βιβλίων, τα ελαστικότερα πρόστιμα για τυπικές παραβάσεις, ενώ για πρώτη φορά θεσπίζονται και «κίνητρα συμμόρφωσης». Οι παραβάτες που θα πληρώνουν τα πρόστιμα θα δικαιούνται επιστροφής ποσού το οποίο θα αντιστοιχεί στο 30% του αρχικού προστίμου. Σε περίπτωση συμβιβασμού το ίδιο πρόστιμο μειώνεται κατά 60% στην εφάπαξ πληρωμή και 40% αν καταβληθεί σε δόσεις. Με τις διατάξεις που προωθούνται:
- Point system: Καθιερώνεται αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των προστίμων με την εφαρμογή δύο βάσεων υπολογισμού, συντελεστές βαρύτητας, πολλαπλότητας και υποτροπής και ανώτατα όρια (οροφές). Οι παραβάσεις διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, γενικές και αυτοτελείς.
- Μη έκδοση στοιχείων: Σε περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης των στοιχείων που έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής ή δε αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με 25% της συναλλαγής ή μέρους αυτής που αποκρύφτηκε. Το συνολικό ανώτατο πρόστιμο ανά φορολογικό έλεγχο δεν μπορεί να υπερβεί τις 100.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής προσαυξάνεται κατά 50%.
- Πλαστά - εικονικά: Η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων και η λήψη εικονικών, η νόθευση αυτών, καθώς και η καταχώριση στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο, συνιστά ιδιάζουσα φορολογική παράβαση και επισύρει πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας κάθε στοιχείου ή καταχώρησης μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ. Το συνολικό ανώτατο πρόστιμο ανά φορολογικό έλεγχο που αφορά την ίδια διαχειριστική περίοδο δεν μπορεί να υπερβεί τις 300.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής προσαυξάνεται κατά 50%.
- Συμβιβασμός: Τα πρόστιμα που βεβαιώνονται με βάση τις πράξεις επιβολής προστίμου ή ύστερα από διοικητικό ή δικαστικό συμβιβασμό, καταβάλλονται σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τον περιορισμό ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ εκτός της τελευταίας. Κατά την εμπρόθεσμη καταβολή των προστίμων, εφάπαξ ή σε δόσεις παρέχεται έκπτωση:
- 60% για την εφάπαξ καταβολή.
- 40% για την καταβολή σε δόσεις, για κάθε δόση, εκτός της πρώτης για την οποία δεν παρέχεται έκπτωση. Δεν είναι δυνατή η πληρωμή με έκπτωση επόμενης δόσης αν δεν έχει εξοφληθεί η προηγούμενη αυτής.
- Επιβράβευση: Οι φορολογούμενοι που θα καταβάλουν το σύνολο των προστίμων θα επιβραβεύονται. Συγκεκριμένα θα επιστρέφεται το 30% του ποσού που έχει καταβληθεί ως επιβράβευση της φορολογικής συνέπειας του επιτηδευματία κατά τη διαχειριστική περίοδο επιβολής του προστίμου και των δύο επόμενων αυτής, εφόσον πρόκειται για ενεργή επιχείρηση που δεν τελεί σε ουσιαστική ή τυπική αδράνεια.
-Δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν διαπιστώνεται για πρώτη φορά οποιαδήποτε παράβαση ανεξάρτητα από το είδος και το πλήθος αυτών και άλλες τυπικές παραβάσεις, όπως έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων, αντί θεωρημένων, εφόσον έχουν εκδοθεί από παραδρομή και έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία εμπρόθεσμα και δηλώθηκε εγγράφως από τον υπόχρεο στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. η παράλειψη αυτή, πριν από τη διαπίστωσή της από οποιονδήποτε φορολογικό έλεγχο.
-Βιβλία: Καταργείται η διάκριση των βιβλίων σε β΄ και γ΄ κατηγορίας. Τα βιβλία που σήμερα ονομάζονται «β΄ κατηγορίας» μετονομάζονται σε «απλογραφικά», ενώ τα «γ΄ κατηγορίας» μετονομάζονται σε «διπλογραφικά». Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν το 1.500.000 ευρώ τηρούν «απλογραφικά βιβλία», ενώ οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα του 1.500.000 ευρώ τηρούν «διπλογραφικά βιβλία».
- Ως «απλογραφικά βιβλία» θεωρούνται το βιβλίο εσόδων-εξόδων και το βιβλίο απογραφής, το οποίο τηρείται μόνο στην περίπτωση κατά την οποία τα ακαθάριστα έσοδα του επιτηδευματία από την πώληση αγαθών υπερέβησαν το όριο των 150.000 ευρώ.
-Αυξάνεται το χρονικό περιθώριο ενημέρωσης του βιβλίου εσόδων-εξόδων. Η ενημέρωση του βιβλίου εσόδων-εξόδων γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα κάθε ημερολογιακού τριμήνου και όχι πέραν της εμπρόθεσμης υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.
- Καταργείται η θεώρηση των βιβλίων και στοιχείων εταιρειών και επαγγελματιών που τηρούν βιβλία Β΄ και Γ΄κατηγορίας καθώς και του βιβλίου αποθήκης
- Καταργείται η υποβολή των ισοζυγίων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία