Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Περαίωση στα χαρτιά αλλά όχι και στο ταμείο της Εφορίας
Αλαλούμ και αρρυθμίες επικρατούν με την περαίωση καθώς δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη της προθεσμίας αρκετές εφορίες δηλώνουν άγνοια όταν ερωτώνται σχετικά από τους φορολογουμένους και απαντούν, είτε ότι δεν έχουν λάβει διευκρινιστική εγκύκλιο από το υπουργείο Οικονομικών είτε ότι δεν έχει ακόμη ανοίξει η σχετική εφαρμογή στο Taxis.
Αν και το έγγραφο της σχετικής εγκυκλίου προς τις εφορίες έχει εκδοθεί από τις 21 Σεπτεμβρίου με την ένδειξη μάλιστα «εξαιρετικά επείγον», η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την περαίωση ακόμη δεν έχει ανέβει στο Taxis, σύμφωνα με όσα αναφέρουν προϊστάμενοι εφοριών αλλά και φοροτεχνικοί.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις είχαν γυρίσει την πλάτη στην προηγούμενη ρύθμιση το 2010, επρόκειτο να δεχθούν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011 ραβασάκι για να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις της περιόδου 2000-2009, το οποίο και θα έπρεπε να αποδεχθούν εντός πέντε ημερών. Διαφορετικά, θα ελέγχονταν. Πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν πως τον Σεπτέμβριο εισπράχθηκαν από περαίωση 119 εκατ. ευρώ, αλλά το πιθανότερο είναι τα έσοδα αυτά να αφορούν σημειώματα που είχαν αποσταλεί με τη ρύθμιση του 2010, τα οποία με τη νέα περαίωση αναβιώνουν.
Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς αλλά και προϊσταμένους των εφοριών, πρώτα πρέπει να ανοίξει η σχετική εφαρμογή του Taxis και μόνο αφού οι εφορίες κατεβάσουν το πρόγραμμα, μπορεί να αρχίσει η αποστολή των σημειωμάτων αυτών.
Υπεύθυνη δήλωση. Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι ότι σε κάποιες εφορίες η απάντηση που παίρνουν όσοι φορολογούμενοι προσέρχονται οικειοθελώς για να περαιώσουν παλαιές ανέλεγκτες χρήσεις τους, είναι «υπογράψτε μια υπεύθυνη δήλωση ότι ενδιαφέρεστε να περαιώσετε παλαιότερες χρήσεις ώστε να κατοχυρώσετε το εμπρόθεσμο». Και αυτό προκειμένου, σύμφωνα πάντα με τους εφοριακούς, να μη θεωρηθούν εκπρόθεσμοι εφόσον η εφαρμογή στο Taxis θα ανέβει μετά τις 31 Οκτωβρίου. Οι φοροτεχνικοί εκτιμούν πως το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει παράταση στην καταληκτική προθεσμία της περαίωσης. Ως αποτέλεσμα ωστόσο καθυστερεί η είσπραξη εσόδων από το μέτρο αυτό, σε μια περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμη για τον προϋπολογισμό.
Υπενθυμίζουμε ότι το δεύτερο κύμα της περαίωσης αφορά τις ανέλεγκτες χρήσεις της περιόδου 2000-2009 και περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες με ατομική περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, επιχειρήσεις με τζίρο από 20 έως 40 εκατ. ευρώ και τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, οι οποίες είχαν εξαιρεθεί από τη ρύθμιση του 2010.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα