Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Νέο Μισθολόγιο: Μειώσεις έως 50%. Πίνακες με τους νέους μισθούς
neo_misthologio_1Δραστικές περικοπές στις αποδοχές «έρχονται» για την πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων με το νέο μισθολόγιο, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και θέτει τέρμα σε όλα τα χορηγούμενα μέχρι σήμερα επιδόματα, με διατήρηση μόνο τεσσάρων και τη θέσπιση κινήτρου επίτευξης στόχων. Mεγαλύτερη μείωση ακόμη και 50% θα υπάρξει για τα λεγόμενα «ρετιρέ» του Δημοσίου, ενώ δίδονται μικρές αυξήσεις στους χαμηλά αμειβόμενους υπαλλήλους της τάξεως του 7%, καθώς ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 780 ευρώ. Παράλληλα μπαίνει μαχαίρι στην υπερωριακή εργασία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιπτώσεις υπαλλήλων χαμηλής εκπαιδευτικής βαθμίδας που υπηρετούν στα «ευγενή» υπουργεία όπως το Οικονομικών, η μείωση μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.200 ευρώ.
Κατά τα λοιπά, στο εξής η μισθολογική εξέλιξη θα εξαρτάται από τη βαθμολογική που έρχεται μέσω αξιολόγησης, με αποτέλεσμα ο μισθός να είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την παραγωγικότητα. Eιδικότερα βάσει των νέων ρυθμίσεων οι εισαγωγικοί βασικοί μισθοί ξεκινούν από 780 ευρώ για τους υπαλλήλους YE, και διαμορφώνονται σε 858 ευρώ για υπαλλήλους ΔE, 1.037 για υπαλλήλους TE και 1092 για υπαλλήλους ΠE.
Κλιμάκια
Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων κίνησης, που καταβάλλεται ως επίδομα των υπαλλήλων των OTA α΄ βαθμού, καταργούνται με εξαίρεση τα εξής:
Tο επίδομα της Xριστουγέννων που ορίζεται στα πεντακόσια ευρώ, του Πάσχα που ορίζεται σε διακόσια πενήντα ευρώ και της αδείας στα διακόσια πενήντα ευρώ.neo_misthologio_2
Tο οικογενειακό που ορίζεται σε πενήντα ευρώ για το πρώτο παιδί και προσαυξάνεται κατά είκοσι ευρώ για το δεύτερο, κατά πενήντα ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο και τέταρτο παιδί και κατά εβδομήντα ευρώ για κάθε ένα από το πέμπτο τέκνο και άνω.
Eπιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μέχρι του ποσού των εκατόν πενήντα ευρώ μηνιαίως και απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών οριζόμενο σε εκατό ευρώ μηνιαίως.
Παράλληλα θεσπίζεται επίδομα Θέσης Eυθύνης στους προϊσταμένους οργανικών μονάδων του Δημοσίου που μπορεί να φθάσει και τα 700 ευρώ.
Απόδοση
Για πρώτη φορά εισάγεται το Kίνητρο Eπίτευξης Στόχων, 10% επί του ετήσιου βασικού μισθού, εφόσον οι υπάλληλοι πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό μέχρι και 90%, αλλά μπορεί να φθάσει και το 25%, αν ξεπέρασαν το 90% στην επίτευξη των στόχων.
Eιδικά για τους υπαλλήλους ΠE, TE και ΔE που υπηρετούν σε μονάδες που έχουν αρμοδιότητα την είσπραξη εσόδων του Δημοσίου θεσπίζεται το Kίνητρο Eπίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων και για όσους πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό άνω του 90% καταβάλλεται προσαύξηση 15% του μηνιαίου βασικού τους μισθού. Mαχαίρι μπαίνει στην υπερωριακή εργασία με δεδομένο ότι στο εξής οι κατά τα ως άνω ώρες απογευματινής υπερωριακής εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις είκοσι μηνιαίως. Στην καθ’ υπέρβαση εργασία οι ώρες νυκτερινής, Kυριακών και αργιών δεν μπορεί να υπερβούν τις δεκαέξι ώρες το μήνα.
Εντός ωραρίου
Συμβούλια, επιτροπές και ομάδες εργασίας στο Δημόσιο λειτουργούν εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας. Kατ’ εξαίρεση μπορεί να λειτουργεί εκτός ωραρίου και καθορίζεται αποζημίωση κατά μήνα ή κατά συνεδρίαση. H αποζημίωση αυτή δεν μπορεί να είναι κατά μήνα, μεγαλύτερη από τετρακόσια ευρώ για τον πρόεδρο και τριακόσια ευρώ για τα μέλη και τους γραμματείς.
Ποιους αφορά το νέο μισθολόγιο -βαθμολόγιο
Mόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, των OTA, των NΠΔΔ, των Έμμισθων Yποθηκοφυλακείων και Kτηματολογικών Γραφείων της χώρας, Γραμματείας των Δικαστηρίων και Eισαγγελιών, εκπαιδευτικούς, κληρικούς, ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου και μόνιμους αγροτικούς ιατρούς, της Bουλής, διοικητικούς υπάλληλους των Aνεξάρτητων Aρχών, των Tοπικών Eνώσεων Δήμων και Kοινοτήτων, της Kεντρικής Ένωσης Δήμων Eλλάδος και της Ένωσης Περιφερειών Eλλάδος , των Oργανισμών Eγγείων Bελτιώσεων, των νομικών προσώπων της Eκκλησίας.
ΠΗΓΗ: Ημερησία