Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Αποδείξεις και «πόθεν έσχες»: Πότε θα ισχύσουν και πως
Για τα εισοδήματα του 2012 θα ισχύσει το νέο σύστημα των αποδείξεων και το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για όλους, διευκρίνισε τελικά χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος μετά το Υπουργικό Συμβούλιο. Για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2012 θα ισχύσει το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, που φέρνει πρόσθετους φόρους αλλά και το «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές. «Ηταν εξαρχής σαφές ότι η έναρξη εφαρμογής από το 2012 με βάση τα εισοδήματα του 2011 αφορούσε το αφορολόγητο όριο και τις φορολογικές απαλλαγές και όχι τις αποδείξεις», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Hταν ξεκάθαρος
Ωστόσο, την Τρίτη στη συνέντευξη Τύπου, όταν έλεγε «αν τα εισοδήματά σου είναι 100.000 ευρώ θα πρέπει να εμφανίσεις 60.000 ευρώ σε αποδείξεις» ήταν ξεκάθαρος: «Αυτό το μέτρο θα ισχύσει με τη φορολογική δήλωση του 2012 για τα εισοδήματα του 2011. Ολα τα μέτρα αυτά προκειμένου να αποδώσουν το 2012 πρέπει εφόσον αφορούν τη φορολογική δήλωση του 2012 να αφορούν τα εισοδήματα του 2011». Πάντως και χθες κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους φορολογούμενους μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε με το θέμα των αποδείξεων και την καταγραφή των αποταμιεύσεων στο ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες».
Υπό το φόβο νέας εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον έλεγχο καταθέσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για την τεκμηρίωση του εισοδήματος, ανέφερε « Η τεκμηρίωση αφορά το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται και το οποίο πρέπει να τεκμηριώνεται. Το εισόδημα που αποταμιεύεται, πρέπει επίσης να δηλώνεται (π.χ. καταθέσεις και τίτλοι). Δε θα υπάρχει αναδρομικός έλεγχος των καταθέσεων. Αναδρομικός έλεγχος καταθέσεων μπορεί να γίνει μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχουν υπόνοιες εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Ως γνωστόν, αυτή η δυνατότητα προβλέπεται ήδη από την υπάρχουσα νομοθεσία». Βέβαια, άγνωστο παραμένει πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα καταγραφής των αποδείξεων και πώς θα αντιμετωπίζονται οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ορισμένες δαπάνες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών από το 2012 το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται θα πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους. Αυτό δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ' όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.λπ. ). Το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα, μετοχές κ.λπ.). Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το μέσο επίπεδο κατανάλωσης, με βάση τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών στην Ελλάδα, ξεπερνάει το 85%, πολύ πάνω από το 60% που αναφέρθηκε ως πιθανό επίπεδο κατανάλωσης στα υψηλά διαθέσιμα εισοδήματα (100.000 ευρώ). Υπάρχουν μάλιστα εισοδηματικά επίπεδα, στα οποία η κατανάλωση ξεπερνά το 100%, ακριβώς επειδή στις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών αποτυπώνεται και ένα τουλάχιστον μέρος των εισοδημάτων που προκύπτουν από παραοικονομικές δραστηριότητες.
Φορολογικό
Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, και όπως ανέφερε «δεν θα κωδικοποιεί και θα ολοκληρώνει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί τους τελευταίους τρεις μήνες για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ένταξη του μεγαλύτερου δυνατού μέρους της παραοικονομίας στην επίσημη οικονομία, αλλά θα περιέχει και ορισμένες θεμελιώδεις, απλές και πρακτικές παρεμβάσεις για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος των μειωμένων δημοσίων εσόδων επειδή ένα πολύ μεγάλο μέρος πραγματικών εισοδημάτων δεν εντοπίζεται από το φορολογικό μηχανισμό και βρίσκεται εκτός φορολογητέας ύλης».
«Πόθεν έσχες»
Κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούσαν και χθες να καθησυχάσουν τους φορολογούμενους μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε με το θέμα των αποδείξεων και την καταγραφή των αποταμιεύσεων στο ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες».
Τεκμηρίωση
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών από το 2012 το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται θα πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους.
ΠΗΓΗ: Ημερησία