Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Καλύπτονται από το ΤΕΚΕ: Εγγυημένες όλες οι καταθέσεις
xrhma_1Οι προθεσμιακές καταθέσεις καλύπτονται από το ΤΕΚΕ, όπως και οι καταθέσεις Ταμιευτηρίου και Οψεως. Τα repos εξαιρούνται από την έννοια των καταθέσεων, όμως οι απορρέουσες από τα repos απαιτήσεις καλύπτονται από το σύστημα αποζημίωσης επενδυτών του ΤΕΚΕ.
Τα Αμοιβαία Κεφάλαια και τα επενδυτικά προϊόντα των τραπεζών (συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά κ.λπ.) δεν καλύπτονται αφού δεν αποτελούν καταθέσεις.
Οι καταθέσεις σε ξένα νομίσματα (π.χ. δολάρια ΗΠΑ) καλύπτονται. Το όριο των 100.000 ευρώ ισχύει ανά καταθέτη και ανά τράπεζα, ανεξάρτητα από το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος της τράπεζας που τηρείται η κατάθεση.
Οι καταθέσεις σε υποκατάστημα ελληνικής τράπεζας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (π.χ. Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία) είναι επίσης εγγυημένες, καθώς ισχύει το όριο της αποζημίωσης των 100.000 ανά καταθέτη και ανά τράπεζα. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που έχουν κατάθεση σε υποκατάστημα ελληνικής τράπεζας σε χώρα εκτός ΕΕ (π.χ. Αίγυπτος, Αλβανία, Σερβία).
Τα υποκαταστήματα γαλλικών, βρετανικών, γερμανικών κ.λπ. τραπεζών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν συμμετέχουν στο ΤΕΚΕ της Ελλάδος, αλλά συμμετέχουν υποχρεωτικά στα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων της έδρας τους.
ΠΗΓΗ: Ημερησία