Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Φοροκαταιγίδα: Κόβονται απαλλαγές, σκληραίνουν τα τεκμήρια
Αύξηση της φορολογίας σε εισοδήματα, ακίνητα και έμμεσους φόρους, περικοπές στις αμοιβές στο Δημόσιο και στα κοινωνικά επιδόματα και καταργήσεις φορέων και οργανισμών με απολύσεις προσωπικού θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα που ανακοινώνεται εντός της εβδομάδας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά και τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας έχουν συμφωνηθεί οι ακόλουθες παρεμβάσεις:
Αλλαγή του καθεστώτος φορολόγησης 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων με την εφαρμογή νέου μοντέλου τεκμηρίων διαβίωσης, που θα αυξήσει τη φορολογητέα βάση και συνεπώς τον φόρο εισοδήματος. Συζητούνται ακόμα και προτάσεις για μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ με αναμόρφωση στο καλάθι των αποδείξεων δαπανών ή επιβολή έκτακτης εισφοράς.
Γενικευμένη αναπροσαρμογή για όλους τους φορολογούμενους των υφιστάμενων τεκμηρίων για ακίνητα, αυτοκίνητα, δαπάνες για δίδακτρα και άλλα έξοδα διαβίωσης.
Κατάργηση από 1-1-2012 δεκάδων φοροαπαλλαγών (τόκους στεγαστικών δανείων, νοσήλια, ασφάλιστρα, ενοίκια κ.ά.) καθώς και του πρόσθετου αφορολόγητου των παιδιών για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ή 50.000 ευρώ. Το μέτρο θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του φόρου εισοδήματος, που κατά μέσον όρο θα είναι 1.000 ευρώ.
ΑΚΙΝΗΤΑ
Θα διευρυνθεί η φορολογητέα ύλη στα ακίνητα με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και ένταξη στον φόρο των αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου πόλης.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται το αφορολόγητο όριο που είναι σήμερα 400.000 ευρώ να μειωθεί στα 200.000 με 250.000 ευρώ και μάλιστα να είναι οικογενειακό.
Το μέτρο σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θεωρείται σταθερή πηγή εσόδων καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που απαλλάσσονταν από τον φόρο κατοχής θα πληρώνουν κάθε χρόνο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Στο τραπέζι έχει τεθεί και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας, αλλά το μέτρο θεωρείται προσωρινό. 20% ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 6.000 ευρώ ο πήχης για τα επιδόματα
Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα θα προβλέπει την εφαρμογή από 1-7-2011 νέου μισθολογίου στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που μεταξύ των άλλων θα δρομολογεί την κατάργηση του ετήσιου επιδόματος των 1.000 ευρώ, που αντικατέστησε το δώρο του Πάσχα, το επίδομα θερινής αδείας και το δώρο Χριστουγέννων και ενσωμάτωσή τους στον βασικό μισθό.
Επίσης θα περικοπούν εάν δεν καταργηθούν όλα τα κλαδικά επιδόματα, με διατήρηση μόνο του οικογενειακού επιδόματος και των επιδομάτων θέσης ευθύνης και μεταπτυχιακών σπουδών. Το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν σήμερα όλοι οι υπάλληλοι θα αντικατασταθεί από το «επίδομα παραγωγικότητας», που θα καταβάλλεται μετά από αξιολόγηση των υπαλλήλων, ενώ θα περιοριστούν το χρονοεπίδομα και η «ωρίμανση». Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μείωση των αποδοχών στην πλειονότητα των υπαλλήλων, με εξαίρεση ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων σε υπουργεία και φορείς των οποίων οι αποδοχές είναι αισθητά χαμηλότερες από τον μέσο όρο.
Επίσης το πρόγραμμα θα προβλέπει:
Θέσπιση από φέτος εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση των πάσης φύσεως κοινωνικών επιδομάτων (πολυτεκνικά, ανεργίας κ.ά. με οδηγό και τα τεκμήρια διαβίωσης. Ο εισοδηματικός πήχης για τα επιδόματα αναμένεται να τοποθετηθεί κοντά στο όριο της φτώχειας (περίπου 6.000 ευρώ για άτομο και 12.000 για οικογένεια).
Αμεσες καταργήσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου με αυτόματες απολύσεις συμβασιούχων αλλά και εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά από σχετική αξιολόγηση του ΑΣΕΠ.
Επιβολή από 1-7-2011 ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένα νερά και φυσικό αέριο.
Μεγάλες αυξήσεις μέχρι και 20% στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων για το 2012, που θα καταβληθούν στο τελευταίο δίμηνο του έτους.
Εξομοίωση της φορολογίας μεταξύ του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης από 1-10-2011. Για να περιοριστεί η έκρηξη των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά, θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.
Μετατάξεις ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23% με ταυτόχρονη κατάργηση των απαλλαγών και των ευνοϊκών καθεστώτων με χαμηλούς συντελεστές.
ΠΗΓΗ: Ημερησία