Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων «αγανακτισμένων» σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας
aganaktismenoi_1Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν από τις 6 απόψε το απόγευμα στο Λευκό Πύργο. Με ρυθμικά χειροκροτήματα και σφυρίχτρες, το συγκεντρωμένο πλήθος διαδήλωσε την «αγανάκτηση» του για την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ πολλοί παραμένουν στο χώρο μέχρι και αυτήν την ώρα. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στο Σύνταγμα, και σε κεντρικές πλατείες των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας. Κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης στο Λευκό Πύργο ήταν «Φέρτε πίσω τα λεφτά». Νωρίτερα κάποιοι τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο ενώ στα πανό αναφέρεται «Για τα άσχημα αυτού του κόσμου δεν φταίνε μόνο οι πράξεις των κακών αλλά και η απραξία των καλών», «Ερχόμαστε Ένωσις Ριγμένων Χολωμένων Οργισμένων Μονίμως Αδικημένων αλλά Συνειδητοποιημένων και Τολμηρών Ελλήνων», «Έξω οι πολιτικοί που είναι μισθοφόροι και αισχροί δολοφόνοι».aganaktismenoi_2
Οι περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν λίγο πριν καθιστική διαμαρτυρία στη Λεωφόρο Νίκης, καλώντας όλους τους Θεσσαλονικείς με το σύνθημα «Ελάτε τώρα» ενώ φωνάζουν ρυθμικά και τα συνθήματα «Δεν σας θέλει ο λαός, ελικόπτερα και μπρος», «Να μην γυρίσει να μείνει στο Παρίσι», «Η τώρα ή ποτέ, ξεσήκωμα λαέ», «Λαέ πολέμα, σου πίνουνε το αίμα», «Έχω η τρόικα και το ΔΝΤ, εδώ είναι Ελλάδα, να φύγετε αλλού».
Νωρίτερα οι διαδηλωτές είχαν προχωρήσει σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου με αποτέλεσμα να διακοπεί για πέντε λεπτά η κυκλοφορία από την Λεωφόρο Νίκης προς τη Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στην Αθήνα και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις
aganaktismenoi_3Οι συγκεντρώσεις άρχισαν νωρίς το απόγευµα και όσο περνούσε η ώρα ο κόσµος συνέχιζε να συρρέει. Ακόµη και µετά τις δέκα το βράδυ κυρίως νέοι άνθρωποι συνέχισαν να συγκεντρώνονται τόσο στο Σύνταγµα και το Λευκό Πύργο όσο και στην Πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, στα Γιάννινα, τη Λάρισα. Μάλιστα, οι πολίτες απάντησαν µε τα συνθήµατα και τα πανό τους στους ισπανούς διαδηλωτές της Πουέρτα ντελ Σολ, οι οποίοι προ ηµερών καλούσαν την Ευρώπη να κάνει ησυχία «για να µην ξυπνήσουν οι Ελληνες». Ετσι, δύο µεγάλα πανό τα οποία ξεδιπλώθηκαν στο Σύνταγµα µπροστά από το µνηµείο του Αγνωστου Στρατιώτη έγραφαν στα ελληνικά και τα ισπανικά: «Ξυπνήσαµε. Τι ώρα είναι; Ωρα να φύγουν». Οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν χωρίς τη συµµετοχή κοµµάτων και συνδικάτων. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση των διαδηλωτών της Θεσσαλονίκης όταν µέλη του ΠΑΜΕ άρχισαν να µοιράζουν στο πλήθος προκηρύξεις για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ της 29ης Μαΐου. Οι περισσότεροι έσκιζαν τις προκηρύξεις, ορισµένοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους αναγκάζοντάς τους να φύγουν.
Την έναρξη της διαµαρτυρίας στην Αθήνα, η οποία εξελίχθηκε χωρίς πολλά συνθήµατα, σήµανε λίγο µετά τις έξι το απόγευµα ένας διαδηλωτής.
Ανέβηκε στα σκαλιά από την πλατεία προς τη Λ. Αµαλίας και χτύπησε µια κουτάλα πάνω σε ένα καπάκι κατσαρόλας.
ΠΗΓΕΣ: Αγγελιοφόρος & Τα Νέα