Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Με τεκμήρια η χορήγηση 5 επιδομάτων
Έρχονται περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα με την άμεση σύνδεσή τους με εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια. Οι δικαιούχοι των επιδομάτων θα προκύπτουν αφού συνυπολογιστεί το εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία, αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης (αυτοκίνητα, σπίτια κ.ά.), γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού τους.
Στην κυβέρνηση ψάχνουν κωδικό προς κωδικό τις δαπάνες για τα κοινωνικά επιδόματα (ανεργίας, πολυτεκνικό, επίδομα τρίτου παιδιού, ισόβια σύνταξη για πολύτεκνες μητέρες, φοιτητικό), προκειμένου να παρουσιάσουν στην τρόικα ένα αξιόπιστο σχέδιο δραστικής μείωσης.
Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν νέο ψαλίδι στις πρόσθετες παροχές των υπαλλήλων σε υπουργεία και ΔΕΚΟ, και για να τονώσουν τα... ασθενικά φορολογικά έσοδα προσανατολίζονται μεταξύ άλλων σε αύξηση των τελών κυκλοφορίας και επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένο νερό και φυσικό αέριο.
Τα μέτρα αυτά θα συμπεριληφθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο για τη δημοσιονομική προσαρμογή του τρέχοντος έτους, η οποία έγινε πλέον εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της μεγάλης αναθεώρησης του ελλείμματος του 2010 και της υστέρησης των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του έτους άνω του 1 δισ. ευρώ.
Οπως έγραψε το «Εθνος» το Σάββατο, το έλλειμμα της περσινής χρονιάς εξακοντίστηκε στο 10,6% του ΑΕΠ από 9,5% που ήταν η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου, γεγονός που σημαίνει ότι αυξήθηκε κατά 2,45 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ήδη αναζητούνται 1,72 δισ. ευρώ για να καλύψουν τα ρίσκα στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και κυρίως τις μέχρι στιγμής αστοχίες στα έσοδα.
Ετσι, το πακέτο των πρόσθετων μέτρων εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 4,2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί καθώς πολλά φορολογικά μέτρα του 2011 φαίνεται πως δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Πιο αναλυτικά, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνδεθεί αμέσως η χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μέτρο που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2012.
Πώς θα γίνεται η χορήγηση
Η χορήγηση δηλαδή επιδομάτων σε ανέργους, τρίτεκνους, πολύτεκνους κ.ά. θα γίνεται αφού ληφθούν υπόψη κριτήρια που αφορούν το ύψος του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος και τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι σημερινοί δικαιούχοι των επιδομάτων.
Ετσι αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων για τα επιδόματα ανεργίας, οι οποίοι σήμερα φθάνουν τα 280 χιλιάδες άτομα, το πολυτεκνικό επίδομα, το επίδομα για το τρίτο παιδί, την ισόβια σύνταξη για πολύτεκνες μητέρες και το φοιτητικό επίδομα. Για το φοιτητικό επίδομα έχουν κατατεθεί για φέτος οι αιτήσεις και οι αλλαγές στη χορήγησή του (θα χαμηλώσει ο πήχης του εισοδηματικού κριτηρίου που ήδη υπάρχει) θα τεθούν σε ισχύ από την επόμενη χρονιά.
Τα επιδόματα για άτομα με αναπηρία δεν αναμένεται να πειραχτούν, όπως έχει διαβεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ για την επιδότηση ενοικίου ισχύουν ήδη εισοδηματικά κριτήρια.
Από τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα στο μνημόνιο έχει υπολογιστεί εξοικονόμηση δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ για το 2012 και αν το μέτρο τεθεί σε εφαρμογή αμέσως το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι μπορεί να εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι κατά τη διάρκεια του 2010 αλλά και φέτος δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη οι μειώσεις των πρόσθετων παροχών κυρίως στις ΔΕΚΟ και στους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Ετσι σχεδιάζουν νέα παρέμβαση για περικοπές σε πλασματικές υπερωρίες, μετακινήσεις εκτός έδρας, νυχτερινά, συμμετοχές σε επιτροπές, ομάδες εργασίας, συμβούλια κ.ά.
Επίσης, οι διοικήσεις πολλών οργανισμών βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν την εισοδηματική πολιτική μοιράζοντας επιδόματα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του ΟΣΕ, στον οποίον, όπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», θεσπίστηκε νέο επίδομα θέσης διοίκησης για διευθυντές και προϊσταμένους, από τη χορήγηση του οποίου προκύπτουν αυξήσεις έως και 25%.
ΠΗΓΗ: Έθνος