Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Στο στόχαστρο της εφορίας 12 κατηγορίες «υπόπτων»
Σχέδιο... fast-track κατά της φοροδιαφυγής και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνοδεύεται με στοχευμένους φορο-ελέγχους και κατασχέσεις για τους οφειλέτες του Δημοσίου επιστρατεύει το οικονομικό επιτελείο για να αντιμετωπίσει τη «μαύρη τρύπα» των εσόδων. Φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία, ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα, τραγουδιστές και συμβολαιογράφοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές, 9.173 φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ που έχουν «ξεχάσει» να υποβάλουν δηλώσεις ΦΜΑΠ, αλλά και οι 1.150 μεγαλύτερες επιχειρήσεις τη χώρας αποτελούν τους ελεγκτικούς στόχους των πέντε ομάδων κρούσης του υπουργείου Οικονομικών.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Στο «μάτι» των φορο-ελεγκτών βρίσκονται και κάτοικοι του εξωτερικού που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, προμηθευτές σούπερ - μάρκετ ακόμη και όσοι εκμισθώνουν ακίνητα στο υπουργείο Πολιτισμού Ειδική Ομάδα θα παρακολουθεί τους φορολογούμενους για την υποβολή δηλώσεων και τη φορολογική τους συμπεριφορά, Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου αναλαμβάνουν τους φορολογούμενους που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ και Ειδική Υπηρεσία θα ασχολείται με τους μεγάλους φορολογούμενους και όσους είναι επικίνδυνοι για φοροδιαφυγή. Οι συνεπείς φορολογούμενοι θα επιβραβεύονται με «Πιστοποιητικό Φορολογικής Συνέπειας».
Οι λίστες με τους νέους ελεγκτικούς στόχους καταρτίστηκαν από τις πέντε ειδικές ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης.
ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι ομάδες εργασίας εστιάζουν σε συγκεκριμένους τομείς, όπου έχουν διαπιστωθεί μεγάλες απώλειες φορολογικών εσόδων, ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα, μέσα όμως από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη δικαιότερη φορολόγηση. Το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει ακόμη «πάγωμα» των αδρανών επιχειρήσεων, διασταύρωση και έλεγχο των επιχορηγήσεων - επιδοτήσεων, αυτοματοποιημένη εφαρμογή που θα προσδιορίζει τους υπόχρεους σε υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ ανά φορολογική περίοδο και όσους δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ, μηνιαία παρακολούθηση των οφειλετών του Δημοσίου, εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών υπηρεσιών με τη βοήθεια του Elenxis για το προσωρινό έλεγχο ΦΠΑ και τακτικό έλεγχο φόρου εισοδήματος και λοιπών φορολογιών.
Oι νέοι ελεγκτικοί στόχοι
Tραγουδιστές με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Συμβολαιογράφοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Kάτοικοι εξωτερικού με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Oφειλέτες του Δημοσίου που εκμισθώνουν ακίνητα στο υπουργείου Πολιτισμού.
Προμηθευτές μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα.
9.173 φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ οι οποίοι δεν υπέβαλαν δήλωση ΦMAΠ το έτος 2007.
1.700 φορολογούμενοι με εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις (επιχειρηματική αμοιβή κ.α.).
150 φορολογούμενοι υψηλού κινδύνου για απόκρυψη εισοδήματος στους οποίους θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος «πόθεν έσχες».
Φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητα και δεν τα δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση για να αποφύγουν το τεκμήριο διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Oι 1.150 μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Eπιτηδευματίες που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠA.
Πότε οι εφοριακοί θα προσδιορίζουν το ΦΠΑ
Για όσες εταιρείες δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ και εντοπίζονται από διασταυρώσεις θα εφαρμόζεται ένα είδος τεκμαρτού προσδιορισμού
Μεθόδους έμμεσου υπολογισμού των φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι:
1 Ενεργοποιείται η διάταξη του φορολογικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα η οποία προβλέπει ότι για όσους επιχειρηματίες και επιτηδευματίες δεν υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, οι ελεγκτές της εφορίας δεν θα προχωρούν σε έλεγχο αλλά θα προσδιορίζουν από τα γραφεία τους το ύψος του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε με βάση τον μέσο όρο των ποσών που δηλώθηκαν για τις τρεις προηγούμενες φορολογικές περιόδους.
Διασταυρώσεις δηλώσεων
Ουσιαστικά δηλαδή στις περιπτώσεις εντοπισμού επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, μετά από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, θα εφαρμόζεται ένα είδος τεκμαρτού προσδιορισμού του ΦΠΑ.
2 Τίθεται σε εφαρμογή διάταξη του άρθρου 13 του ν. 3888/2010, με την οποία δίδεται η δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να θεωρούν ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και να φορολογούν με συντελεστή μέχρι και 45% κάθε ποσό που ανακαλύπτουν σε τραπεζικές καταθέσεις φορολογουμένου, εφόσον αυτός δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσει την προέλευση του ποσού αυτού με νομίμως κτηθέντα έσοδα ή εισοδήματά του.
ΠΗΓΗ: Ημερησία