Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Κατασχέσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταµεία
Τελεσίγραφο στους 350.000 οφειλέτες προς ασφαλιστικά ταµεία να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθµιση για την εξόφληση των χρεών τους, ώστε να µην υποστούν τις συνέπειες των αναγκαστικών µέτρωνείσπραξης (κατασχέσεις και πλειστηριασµοί), στέλνει το υπουργείο Εργασίας έχοντας και τη συµπαράσταση της ΓΣΕΕ.
Το θέµα απασχόλησε τη συνάντηση πουείχε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου µε τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ). Συζητήθηκαν επίσης ταπλεονεκτήµατα της νέας ρύθµισης για τις επιχειρήσεις και τους οφειλέτες, προκειµένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τα Ταµεία. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουµάνης, επισήµανε την ανάγκη ενηµέρωσης των οφειλετών, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τη ρύθµιση.
Ο κ. Κουτρουµάνης υπογράµµισε ότι οι επιχειρήσεις που δεν θα υπαχθούν στον νέο διακανονισµό αποπληρωµής θα υποστούν τις συνέπειες των αναγκαστικών µέτρων είσπραξης.
Υπέρ των αναγκαστικών µέτρων είσπραξης τάχθηκε και η ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρός της, Γιάννης Παναγόπουλος, επισήµανε ότι ως έσχατο µέτρο για την εφαρµογή της ρύθµισης είναι να υπάρχουν µέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους ξανακάνουν το γνωστό τέχνασµα: να ενταχθούν στη ρύθµιση, να πάρουνασφαλιστική ενηµερότητα και µετά να... στρίψουν και να µην πληρώνουν. Τότε – πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος – θα πρέπει αµέσως νακινούνται οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ. Σηµειώνεται ότι µε πρόσφατη νοµοθετική διευθέτηση καθιερώνεται πάγια ευνοϊκή ρύθµιση για τις οφειλόµενες εισφορές για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, µε στόχο να εισπραχθεί τµήµα των οφειλών, ύψους 12,5 δισ. ευρώ, από 350.000 οφειλέτες. Ετσι:
n Ο αριθµός των δόσεων καθορίζεται σε 36 µηνιαίες δόσεις, µε την προϋπόθεση της καταβολής, από τον οφειλέτη, των τρεχουσών εισφορών. Η µηνιαία δόση δεν µπορεί να είναι µικρότερη από 200 ευρώ.
n Αν ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλει την προβλεπόµενη δόση έως και για τέσσερις µήνες, µπορεί να συνεχίσει κανονικά την καταβολή των δόσεων από τον επόµενο µήνα. Το 36µηνο παρατείνεται για τόσους µήνες όσοι είναι οι µήνες της µη καταβολής της δόσης. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται µέχρι και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ρύθµισης. n Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των καθυστερούµενων ασφαλιστικών εισφορών παρέχεται έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων. n Σε περίπτωση τµηµατικής εξόφλησης παρέχεται έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών.
n Στους οφειλέτες που υπάγονται στη νέα αυτή (πάγια) ρύθµιση και τηρούν τους όρους της χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενηµερότητας διάρκειας έξι ετών. Mέσα στις επόµενες ηµέρες θα ανακοινωθεί το σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταµείων, το οποίο δεν θα ενταχθεί στο πακέτο των 50 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουµάνης. «Εχουµε καταγράψει τα πάντα σε σχέση µε τα περιουσιακά στοιχεία των Ταµείων», είπε σε δηλώσεις του στο ριαδιόφωνο της ΝΕΤ. «∆εν πρέπει να περιµένουµε συµµετοχή των Ταµείων στο γενικότερο πλάνο που υπάρχει για την αξιοποίηση της περιουσίας, έτσι ώστε να καλυφθούν τα 50 δισ. ευρώ, αλλά κατά έµµεσο τρόπο και εδώ θα υπάρξει µια συµµετοχή των Ταµείων, γιατί αυτά επιχορηγούνται από το κράτος, κατά συνέπεια όσο καλύτερα αξιοποιούν την περιουσία τους τόσο λιγότερα χρειάζονται από το κράτος».

Όλα τα άρθρα του συντάκτη σε RSS
ΠΗΓΗ: Τα Νέα