Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Πανίσχυροι γίνονται οι επίτροποι στις τράπεζες
Κυρίαρχοι στις τράπεζες μετατρέπονται πλέον οι επίτροποι που είναι διορισμένοι από το ελληνικό δημόσιο, με τροπολογία που καταθέτει το υπουργείο Οικονομικών, βάσει της οποίας θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούν βέτο και σε στρατηγικής σημασίας ζητήματα. Παράλληλα οι επίτροποι θα έχουν πρόσβαση σχεδόν στο σύνολο των στοιχείων της τράπεζας.
Ενίσχυση
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, τόνισε ότι ο ρόλος τους ενισχύεται, πρώτον, μέσω της απόκτησης του δικαιώματος πρόσβασης στις πληροφορίες των τραπεζών, με τις τελευταίες να υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες, εφόσον ζητηθούν και, δεύτερον, μέσω της ενίσχυσης του δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο) του επιτρόπου σε στρατηγικές αποφάσεις των τραπεζών. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του υπουργού έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.
Να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τις ΔΕΚΟ και τον ΟΔΔΗΧ, υπάρχει άρθρο που αναφέρεται στις τράπεζες και στο ρόλο του επιτρόπου: Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο εκπρόσωπος έχει ελεύθερη πρόσβαση στα βιβλία και στοιχεία, στις εκθέσεις αναδιάρθρωσης και βιωσιμότητας καθώς επίσης και στα σχέδια για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της τράπεζας, για τους σκοπούς του παρόντος». Να σημειωθεί ότι ο νόμος του 2008 για την ενίσχυση της ρευστότητας, προβλέπει ότι οι επίτροποι έχουν δικαίωμα βέτο μόνο σε αποφάσεις που σχετίζονται αποκλειστικά με τη διανομή μερισμάτων, καθώς και με τα bonus στα στελέχη της κάθε τράπεζας. Με τη νέα προσθήκη, το βέτο θα διευρυνθεί και στις στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Εγγυήσεις
Παράλληλα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο διασφαλίζεται ότι η ενίσχυση, με τις εγγυήσεις των 30 δισ. ευρώ, θα παρέχεται, εφόσον κάθε πιστωτικό ίδρυμα προετοιμάσει και εφαρμόσει σχέδιο για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα βεβαιώνει την υιοθέτηση και εφαρμογή των εν λόγω σχεδίων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία