Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Λουκέτο¨ σε επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν εισφορές Αυστηρό μήνυμα προς τις επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζομένους, απειλώντας ακόμη και με «λουκέτο» στην περίπτωση που δεν είναι συνεπείς, απηύθυνε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περιθώριο μη εφαρμογής του νόμου, λέγοντας με νόημα: «Το πολιτικό σύστημα δίνει τις τελευταίες του εξετάσεις».
Την ίδια ώρα, εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις της ΓΣΕΕ για την ανεργία, καθώς το ποσοστό της αναμένεται να φτάσει στο τέλος του 2011 στο 22% και οι άνεργοι στο 1,2 εκατομμύρια σε απόλυτο αριθμό.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουτρουμάνης ενημερώνοντας την επιτροπή για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, έκανε γνωστό ότι το υπουργείο έχει καταρτίσει λίστα με τους οφειλέτες.
«Έχουμε», τόνισε, «κάνει κατάσταση με τους οφειλέτες και συνεχίζεται η επικαιροποίηση της και θα πάμε σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Θα ξεκινήσουμε από τους μεγαλοφειλέτες και θα πάμε και σε κλείσιμο επιχειρήσεων, για να καταλάβουν κάποιοι ότι δεν μπορούν για δέκα ή είκοσι χρόνια να είναι τόσο ασυνεπείς στις υποχρεώσεις του».
Και συνέχισε, λέγοντας: «Το πολιτικό σύστημα δίνει τις τελευταίες του εξετάσεις. Οι γενιές της μεταπολίτευσης μεγάλωσαν με τα πρότυπα του φοροφυγά., του φοροκλέφτη, του εισφοροκλέφτη, του αεριτζή. Ο συνεπής εθεωρείτο το κορόϊδο. Πρέπει να πούμε αλήθειες στον κόσμο, ότι και ο αγρότης οφείλει να πληρώσει τις εισφορές του και ο επαγγελματίας τους φόρους του».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Επιστημονικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σ. Ρομπόλη οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι η ανεργία θα φτάσει στο τέλος του 2011 στο 22% και ο αριθμός των ανέργων σε 1,2 εκατομμύρια, με «την αναθεώρηση αν χρειαστεί – όπως είπε – να γίνει προς τα πάνω».
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι για να φτάσει η ανεργία στα επίπεδα του 2008 (7,8%) θα πρέπει να περιμένουμε ως το 2022-23. Τέλος, οι επιπτώσεις είναι μεγάλες από την ανεργία και στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία χάνουν έσοδα 3,5 δισ. ευρώ από τη μη καταβολή εισφορών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία