Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Πριµ εισφορών κατά απολύσεων
Μικρότερες κατά 75% εισφορές θα καταβάλλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για 12 µήνες οι εργοδότες που εντάσσονται στο πρόγραµµα διατήρησης, για 18 µήνες, των θέσεων εργασίας. Σύµφωνα µε εγκύκλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ύστερα από την τροποποίηση που έκανε ο ΟΑΕ∆, στο πρόγραµµα µπορεί να ενταχθεί εργοδότης που απασχολεί ακόµη και έναν εργαζόµενο.
Η επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς για µισθό 1.300 ευρώ φτάνει τα 273,59 ευρώ (αντί εισφοράς 364,78 ευρώ, ο εργοδότης καταβάλλει 91,19 ευρώ σύµφωνα µε το παράδειγµα) και γίνεται και στα δώρα και στο επίδοµα αδείας. Προϋπόθεση είναι να διατηρηθεί η θέση εργασίας για 18 µήνες (12 µήνες µε επιδότηση + 6 µήνες χωρίς επιδότηση). Στις επιχειρήσεις µεπάνω από 50 άτοµα µπορούν να ενταχθούν σε πρόγραµµα επιδότησης των εισφορών έως 30 εργαζόµενοι.
Με εγκύκλιό του το ΙΚΑ ενηµερώνει τους επιχειρηµατίες που επιθυµούν να ενταχθούν στο ανανεωµένο πρόγραµµα του ΟΑΕ∆ – για το 2011 – επιχορήγησης 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης, µε επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τη διατήρηση 400.000 θέσεων εργασίας, ότι υπάρχουν τροποποιήσεις σε σχέση µε το πρόγραµµα του 2010 στα εξής σηµεία:
n Το ανώτατο όριο των επιχορηγουµένων µειώνεται σε 30 αντί για 80 εργαζόµενους που ίσχυε σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 άτοµα.
n Στο πρόγραµµα εντάσσονται και επιχειρήσεις που απασχολούν ένα άτοµο µε πλήρη απασχόληση.
Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 75% των µηνιαίων εργοδοτικών εισφορών για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ (µεικτή, ΒΑΕ και επαγγελµατικός κίνδυνος) και της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, καθώς και στις µηνιαίες εργοδοτικές εισφορές, εκείνων που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης, ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται επιπλέον το ποσό που αντιστοιχεί στο 75% των εργοδοτικών εισφορών, των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδοµάτων αδείας.
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του ΟΑΕ∆, µε στόχο τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, µε επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών ως κίνητρο για την πρόσληψη 2.300 ανέργων, εκ των οποίων 2.200 µε πλήρη απασχόληση και 100 µε µερική, το ΙΚΑ ενηµερώνει τους ενδιαφερόµενους ότι για να υπαχθεί µια επιχείρηση στο πρόγραµµα δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαµήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραµµα, σε µείωση του προσωπικού της λόγω καταγγελίας σύµβασης εργασίας ή εθελουσίας εξόδου που γίνεται µε πρωτοβουλία του εργοδότη. Σε περίπτωση απόλυσης, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει αντικαταστήσει τον µισθωτό έως την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης συµµετοχής στο πρόγραµµα. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 36 µήνες. Μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσµεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για 12 µήνες ακόµα.
Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ και της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, καθώς και στις ασφαλιστικές εισφορές που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα