Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«Παράθυρο» για μείωση εισφορών για τους μικροεπαγγελματίες της περιφέρειας
Ανοιχτό άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης το ενδεχόμενο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΕ για τους μικροεπαγγελματίες, που διατηρούν επιχειρήσεις ειδικά σε περιοχές με μικρό πληθυσμό.
"Οι υπηρεσίες του υπουργείου μελετούν συνεχώς το γενικότερο πρόβλημα της ασφάλισης των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της περιφέρειας, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των ίδιων των ασφαλισμένων, σε συνδυασμό με τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ, δεδομένου ότι εύρωστος και υγιής ΟΑΕΕ θα είναι σε θέση να βελτιώνει συνεχώς το επίπεδο των παροχών του. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστούν και οι δυνατότητες μείωσης των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών", ανέφερε ο Γ. Κουτρουμάνης, σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Τσιάρα, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι με το παλαιό καθεστώς -που επέτρεπε σε μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ αντί του ΟΑΕΕ- "υπήρχαν σοβαρές στρεβλώσεις, καθώς πληθώρα επαγγελματιών σε όλη την περιφέρεια εξαιρούνταν από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και υπάγονταν στην ασφάλιση στον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα ο ΟΓΑ να έχει πλέον μετατραπεί σε οργανισμό ασφάλισης ελευθέρων επαγγελματιών".
Ο Γ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι με το σημερινό καθεστώς οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της περιφέρειας, στη μεγάλη τους πλειονότητα, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΓΑ, ύστερα βέβαια από εξέταση των εισοδημάτων τους. Σε περίπτωση όμως που ο μέσος όρος των εισοδημάτων τους της τελευταίας τριετίας υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.
Επίσης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ υπάγονται υποχρεωτικά, για λόγους δικαιοσύνης και οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι που, ενώ έχουν την έδρα της επιχείρησης τους σε περιοχές ειδικών πληθυσμιακών κριτηρίων, ασκούν τη δραστηριότητα τους σε περιοχές υποχρεωτικής ασφάλισης του ΟΑΕΕ.
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία