Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Τα πέντε νέα αιτήματα από την τρόικα για εργασιακά - ασφαλιστικό
Αντιμέτωπη με πέντε νέα «αιτήματα» της τρόικας, τα οποία θα αλλάξουν οριστικά το κοινωνικό και εργασιακό στάτους στη χώρα μας βρίσκεται η κυβέρνηση. Δεδομένου του αργού ρυθμού με τον οποίο προχωρούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, οι δανειστές μας ζητούν μόνιμα μέτρα: Πρώτον, ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεύτερον, ελαστικό ωράριο, τρίτον, μείωση της αποζημίωσης, μείωση του εφάπαξ και μείωση των επικουρικών συντάξεων.
Ως προς τα δύο τελευταία, η τρόικα ουσιαστικά ζητά την κατάργησή τους και την προώθηση λύσεων μέσω του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, η τρόικα ζητά να εφαρμοστεί άμεσα το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και υποβάλλει ερωτήματα γιατί δεν έχουν ανταποκριθεί οι τράπεζες στο πρόγραμμα ρευστότητας και, το κυριότερο, γιατί οι διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ αγνόησαν την επιστολή του Γ. Παπακωνσταντίνου για περικοπές στους μισθούς.
Επιπλέον, ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να προσδιορίσει με ακρίβεια τις πηγές των 12 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την περίοδο μέχρι το 2014. Αυτά είναι τα «κακά» νέα, γιατί υπάρχουν και «καλά». Αν και η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στο παρασκήνιο οι διεργασίες για την επαναγορά μέρους του ελληνικού χρέους, την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της χώρας μας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν προχωρήσει πολύ.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να διασφαλίσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα και η βοήθεια προς την κυβέρνηση για να συνεχίσει να καταβάλει τις δόσεις των δανείων είναι ο μόνος δρόμος που κρατά και τις δυο πλευρές στο παιχνίδι. «Η λύση της σωτηρίας της χώρας έχει την πλήρη νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό. Θέμα νομιμοποίησης, ούτως ή άλλως, θέσαμε και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτήν τη νομιμοποίηση την έχουμε», απάντησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε αν θα γίνουν εκλογές για να επικυρωθεί η νέα συμφωνία με την τρόικα.
Εκλογές
Ο Γ. Πεταλωτής απέδωσε την εκλογολογία σε σκοπιμότητες συμφερόντων και επιτέθηκε στη ΝΔ: «Θα μπορούσα να κάνω ένα σχόλιο για τη Ν.Δ. με τρεις λέξεις: Για τη Ν.Δ. ζητείται επειγόντως σοβαρότητα. Η απόδραση από την κυβέρνηση είναι ίδιον της Ν.Δ. Το ζήσαμε πριν από ενάμιση χρόνο. Είμαι σίγουρος πως ο Α. Σαμαράς θα αισθανόταν έντρομος στην ιδέα να κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Μισθολόγιο και ΔΕΚΟ
Η τρόικα ζητά να εφαρμοστεί άμεσα το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και υποβάλλει ερωτήματα γιατί δεν έχουν ανταποκριθεί οι τράπεζες στο πρόγραμμα ρευστότητας και, το κυριότερο, γιατί οι διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ αγνόησαν την επιστολή του Γ. Παπακωνσταντίνου για περικοπές στους μισθούς.
Επιπλέον, ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να προσδιορίσει με ακρίβεια τις πηγές των 12 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την περίοδο μέχρι το 2014.
Γ. Πεταλωτής
«Η απορύθμιση δεν έγινε, ούτε από την τρόικα, ούτε από αυτή την κυβέρνηση. Ο εργασιακός μεσαίωνας και η απορύθμιση υπήρχαν μέσα σε ένα άναρχο τοπίο εργασιακών σχέσεων, στο οποίο θα πρέπει να μπει τάξη. Και φυσικά, όταν λέμε τάξη, δεν εννοούμε να καταλυθούν τα εργασιακά δικαιώματα».
Τι θα ζητήσουν
Πρώτον, ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεύτερον, ελαστικό ωράριο, τρίτον, μείωση της αποζημίωσης, μείωση του εφάπαξ και μείωση των επικουρικών συντάξεων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία