Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ποιούς θα ελέγξει η εφορία
Περαίωση για χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις ακινήτων στους 4.489 οικισμούς που εισήλθαν από την 1η Ιανουαρίου στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Η εγκύκλιος που απέστειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς σε όλες τις εφορίες ενεργοποιεί ευνοϊκή ρύθμιση του 2009, με την οποία χιλιάδες πολίτες μπορούν μέχρι τον Απρίλιο να κλείσουν τις ανοιχτές υποθέσεις που έχουν στις παραπάνω περιοχές και οι οποίες αφορούν φόρους μεταβίβασης με επαχθή αιτία, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, φόρους υπερτιμήματος, προικών και τελών συναλλαγής ακινήτου.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν τέτοιες ανοιχτές υποθέσεις στις συγκεκριμένες περιοχές μπορούν να τις περαιώσουν, αποδεχόμενοι απλώς ως αξία την αντικειμενική τιμή που ανακοινώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου. Το μέτρο αφορά μόνον όσες υποθέσεις εκκρεμούσαν πριν από την 1η Ιανουαρίου, όταν τέθηκαν σε ισχύ οι αντικειμενικές αξίες στις περιοχές των 4.489 οικισμών που βρίσκονται σε 25 νομούς. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τους Νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Λάρισας, Μαγνησίας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Λέσβου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.
Εκκρεμούν επί χρόνια λόγω ενστάσεων
Το μέτρο θεωρήθηκε απαραίτητο καθώς στις περιοχές αυτές είναι πολλές οι υποθέσεις φόρων (μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών κ.ά.) που παραμένουν ανοιχτές εδώ και χρόνια. Κι αυτό λόγω των ενστάσεων που έχουν υποβάλει οι ενδιαφερόμενοι κατά των αξιών που καθόρισαν οι τοπικοί έφοροι, τις οποίες αμφισβητούν και θεωρούν αυθαίρετες.
Για την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων οι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν στην Εφορία έως 30/4/2011 συμπληρωματική δήλωση με αίτημα υπαγωγής. Μαζί με τη δήλωση πρέπει να επισυνάψουν συμπληρωμένα και τα προβλεπόμενα φύλλα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων.
Για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων, κατά την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης πρέπει να προσκομιστεί βεβαίωση του γραμματέα του δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμη στην ουσία της. Με την υποβολή της δήλωσης οι υπόχρεοι αποδέχονται ως φορολογητέα αξία την αντικειμενική αξία που ίσχυσε από 1/1/2011, δηλαδή κατά την πρώτη εφαρμογή του αντικειμενικού συστήματος στην περιοχή. Αν η αξία των ακινήτων, όπως προκύπτει με την υποβολή της δήλωσης, είναι μικρότερη από εκείνη που είχε δηλωθεί με την αρχική δήλωση του φορολογουμένου, η υπόθεση περαιώνεται ως ειλικρινής με βάση την αξία της αρχικής δήλωσης.
Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων που προκύπτει με τη δήλωση περαίωσης καταβάλλεται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, ο δε φόρος κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών καταβάλλεται σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ, πλην της τελευταίας.
Αν εξοφληθεί ολόκληρος ο οφειλόμενος φόρος μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, δηλαδή με την υποβολή της δήλωσης, παρέχεται έκπτωση ποσοστού 5%. Παζάρι δύο υπουργείων για το Αυτόφωρο, τις φοροποινές και τον γενικό εισαγγελέα
Σε επιμέρους υποχωρήσεις, αλλά όχι σε γενική διαγραφή των επίμαχων διατάξεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου φέρεται διατεθειμένο να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, που ξεκινά άμεσα το «παζάρι» για τον σκοπό αυτό με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο προγραμματισμός του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου προβλέπει να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή την επόμενη ή το πολύ τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ενόσω η τρόικα θα είναι ακόμη στην Αθήνα, ενώ η προθεσμία διαβούλευσης λήγει την Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου. Οπως, εξάλλου, διαμηνύουν κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό, στόχος της διαβούλευσης είναι να απαλειφθούν ρυθμίσεις που ίσως εμπεριέχουν κίνδυνο να αδικηθούν ή να τιμωρηθούν αδικαιολόγητα αυστηρά κάποιες κατηγορίες πολιτών, όχι όμως και να παραμείνει ανέπαφο το ισχύον καθεστώς. Αλλωστε, υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, αυτή ήταν και η εντολή που έδωσε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης.
Ετσι, για παράδειγμα, στο θέμα του Αυτόφωρου, που είναι ένα από τα πλέον επίμαχα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στην καθιέρωσή του σε ό,τι αφορά το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ, αλλά εμφανίζεται πιο ευέλικτο στη μη απόδοση φόρου εισοδήματος και ληξιπρόθεσμων χρεών. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, η φοροδιαφυγή από ΦΠΑ ανέρχεται με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς στο 35% και ισοδυναμεί με φοροκλοπή. Αντίθετα, ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν χιλιάδες πολίτες, που δεν μπορούν βεβαίως να οδηγηθούν συλλήβδην στο Αυτόφωρο. Κρίσιμης σημασίας εδώ είναι το ύψος εισοδήματος που θα καθοριστεί, πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία, εφ΄ όσον παραμείνει, τουλάχιστον για τη μη απόδοση ΦΠΑ.
Επίσης κρίσιμο θεωρεί το υπουργείο Οικονομικών να μην υπάρχει η δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής της ποινής αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι, προκειμένου να μη συμφέρει περισσότερο τον φορολογούμενο να εξαγοράσει την ποινή του παρά να πληρώσει τον φόρο.
Σε μείζον ζήτημα, εξάλλου, αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου η πρόβλεψη για τη θέσπιση θέσης γενικού εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος που θα εδρεύει στο υπουργείο Οικονομικών. Ο χαρακτηρισμός «γενικού», πάντως που ενόχλησε κάποιους υπουργούς, φαίνεται πως θα απαλειφθεί, καθώς ούτε το υπουργείο επιμένει. Ωστόσο, πηγές του υποστηρίζουν ότι η εγκατάστασή του στο υπουργείο Οικονομικών δεν θα ήταν παράδοξη, αφού εισαγγελείς είναι εγκατεστημένοι και αλλού: μεταξύ άλλων, για το οργανωμένο έγκλημα στις Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης και για την τρομοκρατία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγχει τη διαγραφή χρεών
Στο Ελεγκτικό Συνέδριο εναποθέτει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την αρμοδιότητα διαγραφής χρεών των επιχειρήσεων, σε περίπτωση πραγματικής αδυναμίας καταβολής των οφειλών.
Η νέα διάταξη (82α), που προστίθεται στο άρθρο 82 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δίνει δικαιοδοτική αρμοδιότητα στο Ανώτατο Δικαστήριο, με στόχο την άρση κάθε αμφισβήτησης των σχετικών αποφάσεων οι οποίες θα λαμβάνονται κατόπιν εισήγησης ειδικής επιτροπής υπό την προεδρία αντιπροέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το ζήτημα απασχόλησε την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αποφάνθηκε τελικά να αναδεχθεί τη νέα αρμοδιότητα, διαπιστώνοντας ότι η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση δεν προσκρούει στο άρθρο 98 του Συντάγματος, με το οποίο προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες του εν λόγω Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας, ωστόσο, η διαγραφή χρεών θα κρίνεται από τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και όχι από κλιμάκιο, για την ενίσχυση του κύρους των αποφάσεων και την επί της ουσίας ορθότερη αξιολόγηση των στοιχείων.
Σημειώνεται πάντως ότι στο πλαίσιο της συνεδρίασης διατυπώθηκαν αιτιάσεις σχετικά με τον ελιγμό του υπουργείου Οικονομικών να ρίξει την ευθύνη της διαγραφής χρεών στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να προλάβει ενδεχόμενες αντιδράσεις.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα