Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Φωτοβολταϊκά: Επενδύστε στη στέγη και κερδίστε. Πλήρης οδηγός
Η προώθηση των «πράσινων» μορφών ενέργειας αποτελεί βασική προτεραιότητα για τις περισσότερες χώρες του πλανήτη προκειμένου να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ρύποι που καταστρέφουν το περιβάλλον και απειλούν ακόμη και το μέλλον της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ειδικότερα στην Ελλάδα έχουν τεθεί στόχοι για το 2020 οι οποίοι περιλαμβάνουν τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 20% στη συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας και κατά 40% στην ηλεκτροπαραγωγή. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, προβλέπονται επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ αυξάνοντας τη συνολική ισχύ από ΑΠΕ σε 15.000 MWαπό περίπου 4.500 MWτο 2010. Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να εγκατασταθούν επιπλέον 6.000 MWαιολικά, 2.500 MWφωτοβολταϊκά και περίπου 250 MWμε χρήση βιομάζας.
Το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας αλλά και ξένων κολοσσών είναι ιδιαίτερα υψηλό για την ηλιακή ενέργεια, δεδομένου του ευνοϊκού καθεστώτος που διέπει την συγκεκριμένη αγορά, ωστόσο μεγάλη είναι η ζήτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και από τους ιδιώτες.
Από την ψήφιση του τελευταίου νόμου για τις ΑΠΕ μέχρι τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου κατατέθηκαν τελευταίο τρίμηνο (Αύγουστο με Οκτώβριο) κατατέθηκαν περίπου 2.300 αιτήσεις στις κατά τόπους υπηρεσίες της ΔΕΗ, όσες είχαν κατατεθεί από τον Ιούλιο του 2009, ενώ από την εφαρμογή του προγράμματος (τον Ιούλιο του 2009) είχαν κατατεθεί μέσα σε ένα χρόνο μόλις 1.073 αιτήσεις.
Συνολικά έχουν κατατεθεί στη ΔΕΗ 3.379 αιτήσεις, που αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες συνολικής ισχύος 28,6 MW. Παράλληλα, ήδη έχουν ενεργοποιηθεί 540 αιτήσεις και λειτουργούν στις στέγες φωτοβολταϊκά συστήματα, ισχύος 4,38 MW.
Ξεκινώντας από τις εγκαταστάσεις στον οικιακό-κτιριακό τομέα, αξίζει να αναφέρουμε ότι από τον Ιούλιο του 2009 έχει τεθεί σε ισχύ το επιδοτούμενο πρόγραμμα οικιακών φωτοβολταϊκών σε στέγες το οποίο απευθύνεται σε ιδιώτες και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Η επιδότηση δίνεται με την μορφή ενίσχυσης αγοράς της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και αποσκοπεί στην γρήγορη απόσβεση του συστήματος και την εξασφάλιση ενός σταθερού μηνιαίου εισοδήματος για τον καταναλωτή ως επιβράβευση για την παραγωγή και διάθεση πράσινης ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.
Τα βασικότερα σημεία του προγράμματος είναι τα εξής:
-Αφορά ιδιώτες και πολύ μικρές επιχειρήσεις και για εγκαταστάσεις έως 10Kw
-Το πρόγραμμα ισχύει προς το παρόν για όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα και τα διασυνδεδεμένα με το δίκτυο νησιά (Έυβοια, Αργοσαρωνικός, Ιόνιο, Σποράδες), ωστόσο εντός του 2011 αναμένεται να επεκταθεί και στα υπόλοιπα νησιά
-Τα φωτοβολταϊκά συστήματα τοποθετούνται σε ταράτσες, στέγες ή στέγαστρα βεραντών των κτιρίων καθώς και σε προσόψεις κτιρίων, σκίαστρα και βοηθητικούς χώρους κτιρίων (αποθήκες-χώροι στάθμευσης)
-Η ενέργεια που παράγεται, πωλείται στην ΔΕΗ σε συγκεκριμένη τιμή για 25 χρόνια
-Τα έσοδα από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας είναι αφορολόγητα
-Δεν χρειάζονται άδειες και άλλες πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες
-Η απόσβεση επιτυγχάνεται σε 7-8 χρόνια, ωστόσο οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να υπολογίζουν απόσβεση σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να φθάσει – σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς – ακόμη και σε 12 χρόνια.
Θα πρέπει δηλαδή να συνυπολογίσουμε ότι μέσα στα επόμενα 25 χρόνια η «ψαλίδα» της τιμής που πουλάει η ΔΕΗ στα νοικοκυριά θα μικραίνει διαρκώς σε σχέση με την εγγυημένη τιμή αγοράς των 55 λεπτών/ kWh (και των ακόμη χαμηλότερων τιμών -κατά 5% ετησίως- που προβλέπονται για εκείνους που θα ξεκινήσουν την επένδυση από το 2012 μέχρι το 2019).
Παράλληλα, η εμπειρία από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες στις πολυκατοικίες δείχνει ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα απαιτούνται χρήματα για τις επισκευές στις ταράτσες λόγω των διαρροών, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο σοβαρότερων ζημιών στα πάνελς, σε κάποιο, από τα συχνά πλέον, ακραίο καιρικό φαινόμενο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο εξοπλισμός καλύπτεται με εγγύηση 10 ετών περίπου.
Δεν πρέπει ακόμη να μας διαφεύγει το γεγονός ότι μιλάμε για μέσες τιμές, κάτι που σημαίνει ότι δεν ισχύει για όλα τα νοικοκυριά η μέση κατανάλωση (οπότε και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας), ούτε είναι σταθερή η μέση απόδοση του φωτοβολταϊκού συστήματος σε 1.300 KwH/ εγκατεστημενο KW για όλη τη διάρκεια της 25ετίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο επενδυτής δεν πρόκειται να βγει χαμένος από την εγκατάσταση ενός μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος, αντίθετα προβλέπονται σημαντικά κέρδη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα
Βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει κάποιος διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα είναι η κατοχή ασκίαστου χώρου σε ταράτσα ή σε στέγη κτιρίου με όσο το δυνατόν νότιο προσανατολισμό. Χονδρικά, για την εγκατάσταση 1Κw απαιτούνται 12-15 τ.μ. σε επίπεδη στέγη και 7-10 τ.μ. σε επικλινή στέγη.
Η σύμβαση που υπογράφεται με την ΔΕΗ είναι 25ετούς διάρκειας με σταθερή τιμή αγοράς της παραγόμενης ενέργειας προς 0,55 ευρώ/κιλοβατώρα αναπροσαρμοζόμενη κάθε έτος προς τα πάνω.
Η ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα δεν έχει καμία σχέση με την ενέργεια που καταναλώνεται καθώς εγκαθίσταται από την ΔΕΗ ξεχωριστός μετρητής και τιμολογείται διαφορετικά υπέρ του καταναλωτή. Στο τέλος γίνεται συμψηφισμός και το τελικό ποσό πιστώνεται στον καταναλωτή.
Η μέση παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα στην Ελλάδα κυμαίνεται από 1.150-1.450 Κwh ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (1Kw) ανάλογα την ηλιοφάνεια κάθε περιοχής οπότε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 10Kw μπορεί να αποφέρει εισόδημα της τάξεως έως και 8.000 ευρώ ετησίως.
Το κόστος ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ορίζεται ανάλογα με το μέγεθος,τον εξοπλισμό και τις ιδιαιτερότητες κάθε εγκατάστασης. Σε γενικές γραμμές αυτό ορίζεται περίπου από 3.700-4.200 ευρώ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και αυτό καλύπτει όλες τις μελέτες, επώνυμο εξοπλισμό και την εγκατάσταση του συστήματος. Προς ενημέρωση των πολιτών αναπτύχθηκε ενδεικτικός κατάλογος μελετητών-εγκαταστατών και εταιρειών (http://www.cres.gr/pvcatalog/) που δραστηριοποιούνται στον τομέα προμήθειας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ο κατάλογος αυτός τηρείται με ευθύνη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Όσον αφορά στην χρηματοδότηση,οι περισσότερες τράπεζες χρηματοδοτούν μέχρι και σε ποσοστό 100% την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστήματων αρκεί να πληρούνται κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις.
ΠΗΓΗ: Ημερησία