Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Κακούργημα η φοροδιαφυγή πάνω από 70.000 ευρώ
Την πόρτα της φυλακής θα βλέπουν πιο εύκολα όσοι συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν. Η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς, προσανατολίζεται να χαμηλώσει τα όριο πάνω από το οποίο η φοροδιαφυγή θεωρείται κακούργημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από 150.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα να διαμορφωθεί στις 70.000 - 80.000 ευρώ, ενώ ανάλογη θα είναι και η μείωση που θα αφορά τις περιπτώσεις απόκρυψης του ΦΠΑ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:
Για την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών, εφόσον ο φόρος που δεν αποδόθηκε υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.
Για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ προβλέπεται αντίστοιχα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον το προς απόδοση ποσό υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, ενώ με κάθειρξη μέχρι 10 ετών τιμωρούνται όσοι δεν απέδωσαν φόρο που υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ. «Τα όρια αυτά θα χαμηλώσουν» δηλώνει ο κ. Κουσελάς, προσθέτοντας ότι η φορολογική δικαιοσύνη θα λειτουργεί παράλληλα με την ποινική δικαιοσύνη.
Όπως είπε «όταν κάποιος συλλαμβάνεται να έχει πλαστά και εικονικά τιμολόγια θα πηγαίνει την ίδια στιγμή στον εισαγγελέα και δεν θα περιμένει η μια δίκη την άλλη». Το οικονομικό επιτελείο θέλει να στείλει σαφές μήνυμα ότι η «κόκκινη» γραμμή που βάζει στο παρελθόν, με τη νέα περαίωση και τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών θα είναι οριστική και από το επόμενο έτος σφίγγει το κλοιό γύρω από όσους φοροδιαφεύγουν.
Νέο ξεκίνημα
Ο υφυπουργός Οικονομικών μιλώντας χθες σε πρωινή εκπομπή του Mega, τόνισε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα γίνει ένα νέο ξεκίνημα με την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου, την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων, την ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων, την υποχρεωτική διεξαγωγή των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων αξίας άνω των 3.000 ευρώ από το τραπεζικό σύστημα.
Από το επόμενο έτος, όπως είπε, θα ισχύσει και το νέο θεσμικό πλαίσιο επίλυσης των φορολογικών διαφορών στα φορολογικά δικαστήρια, ενώ θα υπάρξει και η συνολικότερη αναδιοργάνωση του ελεγκτικού και του φορολογικού μηχανισμού στο πλαίσιο ενός λειτουργικότερου σχήματος που θα συμβάλει αποφασιστικότερα στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής.
ΠΗΓΗ: Ημερησία