Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Φορολογική «αμνηστία» για όλους εξετάζει η κυβέρνηση
Σε μια περαίωση - «μαμούθ» που θα «αμνηστεύει» τις φορολογικές «αμαρτίες» της τελευταίας δεκαετίας, δίνοντας την ευκαιρία σχεδόν σε όλους, ακόμη και σ΄αυτούς που έχουν συλληφθεί με πλαστά και εικονικά τιμολόγια, να καταστρέψουν τα βιβλία τους, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Με τους επιχειρηματικούς φορείς να ασκούν πιέσεις για να μην εξαιρεθεί κανείς από τη νέα ρύθμιση, το οικονομικό επιτελείο υπό το βάρος και της «μαύρης τρύπας» των εσόδων εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπαχθούν στην περαίωση των χρήσεων 2000-2009: Ακόμη και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 9 εκατ. ευρώ. Συζητείται το όριο να φθάσει στα 15 ίσως και τα 20 εκατ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο τελικά να μην ισχύσει όριο και να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να περαιωθούν. Αν υπάρξουν εξαιρέσεις, αυτές θα είναι ελάχιστες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα περιορίζονται στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Οι υποθέσεις πλαστών και εικονικών συναλλαγών από τις οποίες αναμένονται σημαντικά έσοδα, αφού στο υπουργείο θεωρούν δεδομένο ότι όλοι όσοι βαρύνονται με τέτοιου είδους παραβάσεις θα σπεύσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Ολες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για υποθέσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών που ύστερα από τον έλεγχο και τη βεβαίωση των προστίμων προσέφυγαν στα φορολογικά δικαστήρια και η εκδίκασή τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα του Δημοσίου που εκκρεμούν στις αίθουσες των δικαστηρίων ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ.
ΑυτοπεραίωσηΣτο υπουργείο συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη ρύθμιση οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ακολούθησαν τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης για τις χρήσεις 2003-2009, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα καταστροφής των βιβλίων και φορολογικών στοιχείων.
Για το θέμα αυτό, υπάρχουν όμως και αντίθετες φωνές που κάνουν λόγο ότι, εφόσον υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, ακυρώνεται στην ουσία ένα μέτρο που έχει θεσμοθετηθεί για τη διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των ελεγκτικών υπηρεσιών.
ΣύσκεψηΣύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικές αρχές της νέας ρύθμισης περαίωσης «κλείδωσαν» στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους υφυπουργούς Φ. Σαχινίδη και Δ. Κουσελά, τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Ηλ. Πλασκοβίτη, Δημ. Γεωργακόπουλο, τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη, τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη, διευθυντές και κορυφαία στελέχη του υπουργείου.
Το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει από τους παραγωγικούς φορείς την ερχόμενη εβδομάδα να υποβάλουν τις προτάσεις τους και αμέσως μετά θα καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.
Εφόσον αποφασισθεί η περαίωση να επεκταθεί σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 9 εκατ. ευρώ, τα χρήματα που θα εισπράξει το Δημόσιο αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ, ενώ στην περίπτωση που ενταχθούν όλοι ανεξαιρέτως, τότε το ποσό θα ξεπεράσει ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς μπορεί το σκεπτικό της περαίωσης να είναι ότι «τραβάει μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, για να γίνει μια νέα αρχή που θα απελευθερώσει την επιχειρηματικότητα» πλην όμως τέτοιου είδους ρυθμίσεις «κλείνουν το μάτι» σε φοροφυγάδες και δεν ενισχύουν τη φορολογική συμμόρφωση.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Μακρυπίδη που επισημαίνει ότι: «Μέτρα όπως η απόφαση για την περαίωση των υποθέσεων δεν είναι στη λογική πάταξης της φοροδιαφυγής. Θα δώσουν κάποια έσοδα ευκαιριακά, προκειμένου σε αυτή τη φάση να καλύψουμε ανάγκες δημοσιονομικές, όμως αφενός μεν θα στερήσουν έσοδα σε ένα βάθος χρόνου στο μέλλον, αφετέρου είναι ότι αμβλύνουν τη φορολογική συνείδηση στους φορολογούμενους».
Τι ζητούν οι φορείς
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Κωνταντίνος Μίχαλος εισηγείται να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις στο μέτρο της περαίωσης σημειώνοντας ωστόσο ότι ο συντελεστής θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλός, στο 1% επί του τζίρου. Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη η περαίωση αυτή να είναι η τελευταία, τονίζοντας ότι πρέπει να συμπεριληφθούν όλες οι επιχειρήσεις και να μην κρατηθούν «όμηροι» οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να φοροδιαφύγουν. Ο προέδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης ζητά «να μην εξαιρεθεί κανείς από την διαδικασία, ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία στο μέλλον.
Είναι απαραίτητο, όμως, να δοθούν επιπλέον φορολογικά κίνητρα στους συνεπείς φορολογούμενους, ώστε να καλλιεργηθεί και ένα μοντέλο συνεπούς φορολογικής συμπεριφοράς στην ελληνική αγορά». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΒΒΕ Δ. Ασημακόπουλος δηλώνει ότι το μέτρο της περαίωσης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να συνοδεύεται και από ένα νομοσχέδιο-«σκούπα» που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες αλλά και στους επιχειρηματίες να διορθώσουν τις αμαρτίες του παρελθόντος και να τεθεί η βάση για να βελτιωθούν οι σχέσεις των επιχειρήσεων με την εφορία.
Πηγή: Ημερησία