Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Μικρή προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Χορήγηση μιας μικρής προκαταβολής του επιδόματος θέρμανσης με παράλληλη αύξηση του ποσού της επιδότησης και διεύρυνση των κριτηρίων προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο από χθες τελεί υπό την έγκριση της τρόικας.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας που αναμένεται η απάντηση της τρόικας οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναμένεται να έχουν προσδιορίσει το κόστος που θα προκύψει για το φετινό προϋπολογισμό με τη χορήγηση της προκαταβολής στους δικαιούχους του επιδόματος. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που σχεδιάζει να διαθέσει ως προκαταβολή το υπουργείο Οικονομικών ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων που θα λάβουν την προκαταβολή. Το ποσό της προκαταβολής εξετάζεται να δοθεί κατόπιν σχετικών αιτημάτων που θα πρέπει να υποβάλουν οι δικαιούχοι οι οποίοι θα πρέπει να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.
Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που εξετάζεται από την τρόικα προβλέπει τα εξής:
Χορήγηση μικρής προκαταβολής επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους.
Διάθεση για επίδομα θέρμανσης 300 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περίπου τα 100 εκατ. ευρώ εντός του 2013.
Αύξηση του ποσού της επιδότησης από 28 λεπτά σε 35 λεπτά το λίτρο.
Διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων με στόχο να ωφεληθούν περισσότεροι καταναλωτές.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική σελίδα της ΓΓΠΣ προκειμένου μετά από έλεγχο να τους πιστωθεί στον λογαριασμό το ποσό της προκαταβολής.
Πάντως όπως όλα δείχνουν το υπουργείο Οικονομικών δεν θα καταφέρει, ακόμα και αν εγκριθεί το σχέδιο από την τρόικα, να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης την προκαταβολή πριν της 15 Οκτωβρίου που ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.
ΠΗΓΗ: Ημερησία