Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Δεν θα γίνουν νέες μειώσεις μισθών ούτε αυξήσεις στους φόρους

Δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις μισθών και αύξηση φόρων διαβεβαίωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος παράλληλα παραδέχθηκε ότι ελάχιστα έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την είσπραξη εσόδων από τους ελέγχους σε όσους έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό, τους επενδυτές με ακίνητα στο Λονδίνο και τις offeshore εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος μόνο δύο φορολογουμένων από τους 24.710 που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ την περίοδο 2009 -2011, χωρίς να δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στην εφορία. Στους δυο φορολογουμένους βεβαιώθηκαν φόροι ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ, οι οποίοι και εισπράχθηκαν.
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός στη Βουλή, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κ. Απόστολου Κακλαμάνη, δείχνουν ότι ο έλεγχος όλων των υποθέσεων με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον που θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία προχωρεί με ρυθμούς «χελώνας». Ειδικότερα:

1 Εμβάσματα: Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων εντοπίστηκαν 24.710 φορολογούμενοι που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό με ποσά άνω των 100.000 ευρώ τα οποία δεν δικαιολογούνταν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Στους φορολογουμένους αυτούς δόθηκε η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων για εισοδήματα αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα, που δεν ήταν υποχρεωτικά δηλούμενα στις χρήσεις που εξετάζονται, προς δικαιολόγηση των εμβασμάτων. Ακολούθησε αξιολόγηση των υποθέσεων βάσει κανόνων-κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, προκειμένου να ελεγχθούν αρχικά οι υποθέσεις με ενδείξεις πολύ μεγάλης ή μεγάλης φοροδιαφυγής. Από τις υποθέσεις αυτές αρχικά επελέγησαν 436 υποθέσεις, οι οποίες εστάλησαν για έλεγχο στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 2 έλεγχοι και έχει βεβαιωθεί ποσό περίπου 5 εκατ. ευρώ το οποίο εισπράχθηκε.
2 Ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο: Για τους Έλληνες επενδυτές με ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία 107 φορολογουμένων, έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου για 84 άτομα, έχουν ολοκληρωθεί 20 έλεγχοι και έχει βεβαιωθεί ποσό 162.000 ευρώ.
3 Σκάφη αναψυχής στην Ολλανδία: Για τους Έλληνες κατόχους ταχύπλοων σκαφών αναψυχής εγγεγραμμένων στο ολλανδικό νηολόγιο -με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία που ήρθαν σε γνώση μας - έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία 136 φορολογουμένων, έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου για 14 άτομα και προέκυψαν φορολογικές παραβάσεις για 8 από αυτούς, οι οποίες ελέγχονται. Επίσης, καταλογίστηκαν παραβάσεις του ΚΒΣ σε τρία εμπλεκόμενα δικηγορικά γραφεία και έχει γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου τους.
4 Offshore: Έχουν επιλεγεί οι πρώτες 322 εταιρείες προς έλεγχο, έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου για 163 από αυτές και έχουν ολοκληρωθεί 34 από τους ελέγχους αυτούς. Τα ποσά που βεβαιώθηκαν γι' αυτές τις 34 εταιρείες ανέρχονται σε περίπου 40 εκτατ. ευρώ, δηλαδή λίγο παραπάνω από 1 εκατ. για την κάθε μία.
5 Μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής: Έχουν εντοπιστεί 2.423 υποθέσεις προς έλεγχο και έχουν εκδοθεί 1.800 εντολές ελέγχου προς το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Από τους ελέγχους αυτούς, έχουν ολοκληρωθεί 329 και βεβαιώθηκαν ποσά 36 εκατ. ευρώ.
6 «Λίστα Λαγκάρντ» - καταθέτες Λουξεμβούργου: Το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των προσώπων και βρίσκονται σε εξέλιξη 150 έλεγχοι.
Για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι θα είναι «πιο δίκαιος» καθώς το υπουργείο στοχεύει να πάρει την ίδια φορολογητέα ύλη από περισσότερους, ενώ για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων είπε πως «για τα χωράφια η επιβάρυνση θα είναι ελαχιστότατη της τάξης 10 έως 20 ευρώ».
ΠΗΓΗ: Ημερησία