Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

«Κολλάνε» ένσημα στις ασφαλιστικές εταιρείες

Καθώς το κοινωνικό κράτος έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, η ελληνική ασφαλιστική αγορά, η οποία για χρόνια βρισκόταν στη... σκιά της κρατικής παροχής υπηρεσιών σύνταξης και υγείας για όλους -χωρίς το κράτος να διαθέτει τα απαραίτητα αποθέματα ή τα κεφάλαια-, σήμερα έχει μια τεράστια ευκαιρία να καλύψει το κενό που δημιουργείται.

Στόχος των εταιρειών του κλάδου είναι να ανεβάσουν το ποσοστό των ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ από το 2,3% που είναι σήμερα προς τα επίπεδα του 8% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος, δηλαδή περίπου στα 15 δισ. ευρώ από τα 4 δισ. που αναμένεται να διαμορφωθεί η φετινή παραγωγή.
Σε πρώτη φάση, εκδηλώνεται ήδη μεγάλη κινητικότητα στα ιδιωτικά προγράμματα υγείας, καθώς οι δραστικές περικοπές των δαπανών στην κρατική υγεία ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο επτάμηνο του 2013 (Ιανουαρίου - Ιουλίου) η μόνη κατηγορία που ενισχύθηκε στον κλάδο ήταν αυτή της ασφάλισης Υγείας, καθώς η παραγωγή ενισχύθηκε σε ποσοστό 18,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα φθάνοντας τα 43 εκατ. ευρώ.
Στη συνάντηση του International Federation of Health Plans, του διεθνούς δικτύου ασφαλιστικών εταιρειών που κατέχουν ηγετική θέση στον τομέα ασφάλισης της υγείας στη χώρα τους, την οποία φιλοξένησε πρόσφατα η Intera­merican στην Αθήνα, προέκυψε το συμπέρασμα ότι τα συστήματα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας εξελίσσονται δυναμικά στο πλαίσιο των σημερινών οικονομικών κοινωνικών συνθηκών, προκειμένου να καλυφθούν κενά που δημιουργούνται στην κοινωνική ασφάλιση υγείας, καθώς και στη βάση συνεργιών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα κρίσιμα θέματα των αλλαγών και ομοιοτήτων μεταξύ των συστημάτων υγείας των χωρών που εκπροσωπούνται στο δίκτυο, της σχέσης μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά και των βασικών αρχών και της εξέλιξης της δημόσιας ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία.
«Πρόκληση»
Ο Γιώργος Βελιώτης, γενικός διευθυντής ζωής και υγείας της INTERAMERICAN και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ασφαλιστικής Επιτροπής Υγείας, επισημαίνει ότι «ο κλάδος υγείας θα συνεχίσει να μας απασχολεί όλο και περισσότερο, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της ταχύτατης ανάπτυξης της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας, με τη χρηματοδότηση ενός αποτελεσματικού συστήματος να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση».
Επισημαίνεται η διαπίστωση των συνέδρων ότι στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες όπου έχει προχωρήσει η μεταρρύθμιση του συστήματος με γνώμονα τη συμπληρωματικότητα ιδιωτικής και κοινωνικής ασφάλισης έχει βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα παροχής υπηρεσιών.
Προκειμένου όμως να προσελκυστούν περισσότεροι πελάτες στα ιδιωτικά προγράμματα Υγείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου «οι ασφαλιστικές πρέπει να προσεγγίσουν τους πολίτες με διαφάνεια, καθαρές κουβέντες και προϊόντα προσαρμοσμένα στην οικονομική πραγματικότητα!».
Μελέτη
Πιο ακριβή η δημόσια περίθαλψη
Oι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν όλο και περισσότερο για την υγεία τους, παρά το γεγονός ότι έχουν μείωση εισοδήματος της τάξης του 35% σύμφωνα με πρόσφατη εργασία του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Δημήτρη Νιάκα. Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ - σημειώνει - θα μπορούσε να έχει επιφέρει οικονομίες κλίμακας και καλύτερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους των Ταμείων ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ που συμμετείχαν. Η λήψη, ωστόσο, επειγόντων μέτρων οδήγησαν σε περικοπές του προϋπολογισμού, μεταφέροντας μέρος της δαπάνης περίθαλψης στους ασφαλισμένους. Ενδεικτικό είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ περιόρισε αμέσως την πρόσβαση των ασφαλισμένων του σε μία σειρά υπηρεσιών Υγείας, περιορίζοντας παροχές σε ιατρικά βοηθήματα, γυαλιά μυωπίας, οδοντιατρική περίθαλψη και υπηρεσίες φυσικοθεραπείας.
Στο μεταξύ, προωθείται η πληρωμή από τους ασφαλισμένους 1 ευρώ ανά συνταγή που τους χορηγείται, η καθιέρωση συμμετοχής από 10% έως 25% για τους χρονίως πάσχοντες και το «εισιτήριο» των 25 ευρώ που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 για όσους θα εισάγονται για νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία. Αυξήθηκε, επίσης, η συμμετοχή τους στα νοσήλια ιδιωτικών κλινικών, το οποίο κυμαίνεται πλέον από 20% έως 50%. Κ.Κ.
ΠΗΓΗ: Έθνος