Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Η Οικονομική Αστυνομία θέλει να γίνει ΣΔΟΕ
Σχέδιο για την υποκατάσταση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος από την Οικονομική Αστυνομία επεξεργάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που όπως φαίνεται θέλει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στη σύλληψη της φοροδιαφυγής.
Εκτός από τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για κατάργηση του ΣΔΟΕ και επέκταση της Οικονομικής Αστυνομίας, υπάρχει σχέδιο υπουργικής απόφασης που προβλέπει την αναβάθμιση της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία του ΣΔΟΕ και τις εκθέσεις ελέγχου ανά πάσα στιγμή.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ Οικονομικής Αστυνομίας και ΣΔΟΕ με ορατό πλέον τον κίνδυνο να σταματήσουν οι έλεγχοι και οι συλλήψεις με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει τη δεδομένη στιγμή που η ανάγκη για σύλληψη της φοροδιαφυγής είναι επιτακτική. Στελέχη του ΣΔΟΕ αναρωτιούνται για το σχέδιο υπουργικής απόφασης (η οποία δεν έχει υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών), δεδομένου ότι η Οικονομική Αστυνομία δεν γνωρίζει τη διαδικασία των ελέγχων. Επίσης αναφέρουν ότι η Οικονομική Αστυνομία διενεργεί μόνο συλλήψεις κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, οι οποίες βασίζονται στις εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει στη διάθεσή της η «Κ» «το προσωπικό τής υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας ενεργώντας προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της έχει δικαίωμα άμεσης πρόσβασης στα αρχεία κάθε υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση».
Επίσης το σχέδιο υπουργικής απόφασης προβλέπει τα εξής:
– Η πρόσβαση του προσωπικού της Οικονομικής Αστυνομίας στα ηλεκτρονικά αρχεία του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιείται με απευθείας διασύνδεση σ’ αυτά μέσω ηλεκτρονικού ασφαλούς συστήματος επικοινωνίας, το οποίο λειτουργεί με μέριμνα της διεύθυνσης πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, του τμήματος μελετών της υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
– Η πρόσβαση σε κάθε άλλη μορφής αρχεία, ηλεκτρονικά ή μη των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, για τα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα απευθείας διασύνδεσης, πραγματοποιείται με την έκδοση ειδικού υπηρεσιακού σημειώματος, το οποίο υπογράφεται από τον διευθυντή της Οικονομικής Αστυνομίας ή άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. Τα αιτούμενα στοιχεία χορηγούνται εντός προθεσμίας 10 ημερών από την υποβολή του αιτήματος. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις η χορήγηση των αιτούμενων στοιχείων πραγματοποιείται άμεσα.
– Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ενημερώνουν την Οικονομική Αστυνομία για θέματα που αφορούν την εφαρμογή της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας με κοινοποίηση των σχετικών διατάξεων (εγκύκλιοι αποφάσεις).
– Η οικονομική αστυνομία με την ολοκλήρωση της προανάκρισης ή της προκαταρκτικής εξέτασης ή των ερευνών που διενέργησε για φορολογικά και τελωνειακά αδικήματα, εφόσον προκύπτουν παραβάσεις ενημερώνουν άμεσα τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
– Η γνωστοποίηση των παραβάσεων γίνεται με τη διαβίβαση στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών των αναγκαίων στοιχείων.
– Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών θα ενημερώνουν την Οικονομική Αστυνομία για την επιβολή ή μη των κυρώσεων καθώς και για το ύψος ή τη διάρκεια αυτών.
– Οταν διενεργείται ταυτόχρονα έλεγχος της Οικονομικής Αστυνομίας και υπηρεσιών του υπουργείου οικονομικών σε μία επιχείρηση για το ίδιο αντικείμενο, προηγείται η υπηρεσία που διενεργεί προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση.
– Για οποιοδήποτε ζήτημα ανακύψει ως προς την αρμοδιότητα, θα ενημερώνεται ο εισαγγελέας ο οποίος θα αποφαίνεται σχετικά.

Πηγή Καθημερινή