Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Άρθρο - 11 αλλαγές στο έντυπο Ε3, Οικ. Έτους 2012
Άρθρο του Κου Τύρη Ιωάννη, Προέδρου Δ.Σ. της Ένωσης ΦΟροτεχνών Βορείου Ελλάδος – Ε.ΦΟ.Β.Ε.
Απ’ ότι εκτιμάται φέτος αναμένεται να ακολουθηθεί και πάλι η διαδικασία του αυτοελέγχου για εκατοντάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, για να κλείσει οριστικά η χρήση 2011
και να αποφευχθεί τυχόν περιπέτειά τους με την εφορία.
Ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη ενέργεια, φαίνεται να καθίσταται, ειδικά για το σκέλος των δαπανών που θα επικαλεσθούν οι υπόχρεοι που θελήσουν να κάνουν χρήση της αυτοπεραίωσης για να μειώσουν τον φόρο που θα προκύψει, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που προανήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών. Κι αυτό γιατί το νέο έντυπο Ε3 με τις αλλαγές που έχει υποστεί, αποκρύβει παγίδες για τους εν λόγω φορολογούμενους όταν κληθούν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου.
Η ΠΟΛ 1101/2012 Οδηγίες συμπλήρωσης οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών Ε3 έχει εκδοθεί από το Υπ. Οικονομικών έχοντας όλες αυτές τις αλλαγές και οδηγίες.
Παρακάτω παρουσιάζονται κωδικοποιημένες οι 11 αλλαγές του νέου εντύπου Ε3.
1. Κωδικός 593. Είναι νέος και βρίσκεται  στην πρώτη σελίδα του Ε3.
Διαγραμμίζεται από τους συγγραφείς, μουσουργούς και καλλιτέχνες, ζωγράφους ή γλύπτες ή χαράκτες, προκειμένου να κατανεμηθούν τα εισοδήματά τους στα οριζόμενα έτη. Εφόσον οι παραπάνω υπόχρεοι κάνουν χρήση της παραγράφου 7 του άρθρου 48 του ΚΦΕ, δηλαδή κατανέμουν τα ακαθάριστα έσοδα και τα καθαρά αποτελέσματα σε τέσσερα έτη, θα αναγράφουν το άθροισμα των προκυπτόντων ποσών του συγκεκριμένου έτους, καθώς και των μεταφερόμενων ποσών από τα προηγούμενα έτη, στον πίνακα ΣΤ΄ προς φορολόγηση.
2. Κωδικός 594. Είναι νέος κωδικός.
Συμπληρώνεται από όσους είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων β΄ κατηγορίας και δεν τα τηρούν.
3. Κωδικός 342 Είναι παλαιός κωδικός
 Διαγράφηκε ο κωδικός 342 για το είδος της μελέτης των μηχανικών που υπήρχε για πληροφοριακούς λόγους.
4. Κωδικός 312. Είναι νέος κωδικός (Ν. 3888/2011) και προστέθηκε στον ΠΙΝΑΚΑ Ζ΄
Στον κωδικό αυτό αναγράφεται το ποσό της απόσβεσης της άδειας φορτηγού Δ.Χ.
5. Κωδικός 313. Βρίσκεται στον ΠΙΝΑΚΑ Ζ΄:
Συμπληρώνεται μόνο από τις ατομικές επιχειρήσεις και τους  ελεύθερους επαγγελματίες. Οι εταιρείες θα συμπληρώνουν αντίστοιχο κωδικό στο έντυπο Ε5.
6. Κωδικός 382 . Είναι νέος κωδικός και προστέθηκε στον ΠΙΝΑΚΑ Ζ΄
Αναγράφεται το ποσό της επένδυσης κινηματογραφικής παραγωγής. Επίσης προστέθηκαν οι κωδικοί 383α και 384β οι οποίοι θα διαγραμμίζονται ανάλογα με τη δραστηριότητα της επιχείρησης που επενδύει σε κινηματογραφική παραγωγή. Πιο συγκεκριμένα, ο κωδικός 383α που αντιστοιχεί στο 40% του ποσού της επένδυσης, θα διαγραμμίζεται εφόσον το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα, δεν είναι μέτοχος ανώνυμης ΑΕ ή ΕΠΕ ή μέλος ΟΕ, ΕΕ ή κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα, ενώ ο κωδικός 384β που αντιστοιχεί στο 20% του ποσού της επένδυσης, θα διαγραμμίζεται εφόσον το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα, ή είναι μέτοχος ανώνυμης ΑΕ ή ΕΠΕ ή μέλος ΟΕ, ΕΕ ή κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα.
7. Κωδικός 196 Είναι νέος κωδικός και προστέθηκε στον ΠΙΝΑΚΑ Θ΄
Στον κωδικό αυτό αναγράφεται το ποσό του συνόλου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
8. Κωδικός 197 Είναι νέος κωδικός και προστέθηκε στον ΠΙΝΑΚΑ Θ΄
Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται από προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε., κ.λπ.) που μετατράπηκαν μέσα στη χρήση σε ΑΕ ή ΕΠΕ και τηρούσαν βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
9. Κωδικοί 367, 368, 369, 370 και 371 Είναι νέοι κωδικοί και προστέθηκαν στον ΠΙΝΑΚΑ ΙΒ΄
Στους κωδικούς αυτούς αναγράφονται αναλυτικά οι δαπάνες των εταιρειών με Β΄ κατηγορίας βιβλία του Κ.Β.Σ., που αποκτούν γεωργικό εισόδημα, για πληροφοριακούς λόγους, προκειμένου να μην συμπληρώνεται ο πίνακας ΣΤ΄.
10. α) Κωδικοί 372, 373, 374, 375 και 376 Είναι νέοι κωδικοί και προστέθηκαν στον ΠΙΝΑΚΑ ΙΓ΄ και
συγκεκριμένα στον υποπίνακα των τεχνικών επιχειρήσεων
όπως και οι νέοι κωδικοί
β) κωδικοί 377, 378, 379, 380 και 381  στον υποπίνακα των οικοδομικών επιχειρήσεων, του ΠΙΝΑΚΑ ΙΓ΄
στους οποίους θα αναγράφονται αναλυτικά οι δαπάνες των τεχνικών και οικοδομικών επιχειρήσεων αντίστοιχα, για πληροφοριακούς λόγους, προκειμένου να μην συμπληρώνεται ο πίνακας ΣΤ΄.
Επισημαίνεται ότι, προκειμένου για τεχνικές επιχειρήσεις, ο αντίστοιχος υποπίνακας θα συμπληρώνεται για τα εισοδήματα από εκτέλεση τεχνικών έργων που έχουν αναληφθεί έως 31.12.2006, γιατί τα τεχνικά έργα που αναλαμβάνονται από 1.1.2007 και μετά, τα εισοδήματα που προκύπτουν από αυτά φορολογούνται λογιστικά.
11. ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΔ΄: Περιλαμβάνει τρεις υποπίνακες α, β και γ.
Στον υποπίνακα α΄ αναγράφονται τα στοιχεία για τα ταξί,
στον  υποπίνακα β΄ αναγράφονται τα στοιχεία για τα φορτηγά δημοσίας χρήσης, ενώ στον  υποπίνακα γ΄ αναγράφονται τα στοιχεία για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, κάμπινγκ και λιανοπωλητές