Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Το τέλος του γκισέ για δάνεια, καταθέσεις
Σε είδος υπό εξαφάνιση φιλοδοξούν να μετατρέψουν οι τράπεζες το γκισέ στρέφοντας τους πελάτες τους στο e-banking, στα κινητά τηλέφωνα αλλά και στις συναλλαγές χωρίς μετρητά.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, κοινή επιδίωξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι να στρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες στα εναλλακτικά δίκτυα. Και παράλληλα, να μειώνουν τον αριθμό των συναλλαγών στο κατάστημα οι οποίες κοστίζουν περισσότερο στην τράπεζα, με απώτερο σκοπό να ψαλιδίσουν τον αριθμό των καταστημάτων τους.
Σε αυτόν τον καμβά, λοιπόν, οι τράπεζες ήδη έφεραν στην Ελλάδα για πρώτη φορά τις «ανέπαφες συναλλαγές» μέσω πιστωτικών καρτών, οι οποίες φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τα μετρητά σε μικροπληρωμές ενώ ζήτημα χρόνου είναι η προσφορά υπηρεσιών e-banking και από την τηλεόραση, πέρα από τα κινητά τηλέφωνα, τις ταμπλέτες και τους υπολογιστές.
«Ανέπαφες συναλλαγές». Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στον στίβο των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι η πραγματοποίηση της πρώτης «ανέπαφης συναλλαγής» επί ελληνικού εδάφους την προηγούμενη εβδομάδα από την Alpha Bank. Με τον όρο «ανέπαφες συναλλαγές» περιγράφονται οι αγορές που γίνονται με τη χρήση μεν πιστωτικής κάρτας, χωρίς όμως αυτή να περνά από κάποιο μηχάνημα ή ο κάτοχος της να πρέπει να πληκτρολογήσει τον προσωπικό του κωδικό PIN. Αρκεί η κάρτα να έρθει κοντά σε έναν ειδικό «αναγνώστη», όπως για παράδειγμα λειτουργούν οι κάρτες ασφαλείας σε πολλές επιχειρήσεις, και αμέσως γίνεται η πληρωμή.
Στη χώρα μας η νέα τεχνολογία επιτρέπει την πληρωμή για αγορές μικρών ποσών αξίας έως 20 ευρώ. Αυτή τη στιγμή, οι ανέπαφες συναλλαγές βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο στην Ελλάδα, καθώς στο πρόγραμμα συμμετέχει κυρίως το προσωπικό της Alpha Bank. Σύμφωνα όμως με την τράπεζα, σύντομα θα τη δούμε να επεκτείνεται καθώς η νέα τεχνολογία είναι ιδανική για πληρωμές στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε πάρκινγκ, κινηματογράφους, θέατρα, μικρά καφέ, fast foods.
Απόβαση στην κινητή. Η ιδέα του mobile-banking, όπως αποκαλείται η πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών από το τηλέφωνο, είναι αρκετά παλιά. Τώρα πλέον οι σύγχρονες συσκευές παρέχουν επιπλέον δυνατότητες και μεγαλύτερη ασφάλεια στους κατόχους τους. Ετσι οι υπηρεσίες νέας γενιάς επιτρέπουν σε όσους έχουν κινητό τηλέφωνο να μεταφέρουν με το πάτημα ενός πλήκτρου χρήματα από λογαριασμό σε λογαριασμό ή να πληρώνουν οφειλές σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες. Παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να έχουν άμεση πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο των μετοχών τους, να ενημερώνονται για την πορεία του Χρηματιστηρίου σε πραγματικό χρόνο και να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες. Τέλος, οι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου μπορούν άμεσα και όλο το 24ωρο να υποβάλλουν αιτήσεις για δάνεια, πιστωτικές κάρτες, έκδοση μπλοκ επιταγών και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες.
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, οι μεγαλύτερες τράπεζες αναπτύσσουν πλέον εξειδικευμένες εφαρμογές για λειτουργικά συστήματα iOS και Android, ώστε να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τους πελάτες τους αλλά και να ενσωματώσουν περισσότερες και πιο καινοτόμους υπηρεσίες.
Και στην τηλεόραση! Οι ραγδαίες εξελίξεις, τόσο στα συστήματα e-banking όσο και στις συσκευές τηλεόρασης, διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τις καθημερινές συναλλαγές.
Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων οι Samsung, Philips και LG, δίνουν έμφαση στις λεγόμενες έξυπνες τηλεοράσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων μπορούν να τρέχουν εφαρμογές αντίστοιχες με αυτές του iPhone και iPad. Ηδη κάποιες τράπεζες στο εξωτερικό σχεδιάζουν να διαθέσουν αντίστοιχες υπηρεσίες ενώ και οι ελληνικές τράπεζες που ήδη διαθέτουν εφαρμογές web-banking για το iPhone είναι ζήτημα χρόνου να αγκαλιάσουν τη νέα τεχνολογία.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα