Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ακριβότερα επιτόκια και Τειρεσίας το αντίτιμο
Στις «μαύρες λίστες» του Τειρεσία που τους αποκλείουν από οποιαδήποτε μορφή δανειοδότησης στο μέλλον, αλλά και σε ακριβότερα επιτόκια και κατά συνέπεια μεγαλύτερες δόσεις, οδηγούν οι περιβόητες ρυθμίσεις δανείων που κάνουν οι τράπεζες σε όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν τα δάνειά τους.
Οσοι επιχειρούν ή αναγκάζονται να καταφύγουν στη λύση της ρύθμισης διαπιστώνουν ότι μπορούν να επιτύχουν μια πρόσκαιρη ελάφρυνση από τις μηνιαίες καταβολές των δόσεων, αλλά με μεγάλο αντίτιμο αφού πέρα από τη συνολική επιβάρυνση χάνουν και μελλοντική πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση.
Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις των οφειλών σε περίπτωση που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αδυναμία συνέχισης εξυπηρέτησης της δανειακής σύμβασης, γίνονται με την έκδοση νέου δανείου όπου το επιτόκιο είναι ακριβότερο και επιπλέον, μπαίνουν αυτόματα στο σύστημα Τειρεσίας.
Το μοναδικό όφελος είναι η μειωμένη δόση που προκύπτει με δύο τρόπους. Είτε με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια του νέου δανείου είτε με μια περίοδο χάριτος όπου ο δανειολήπτης καταβάλλει το 70% της μηνιαίας δόσης ή μόνο τους τόκους.
Παραδείγματος χάρη για αρχική οφειλή 3.000 ευρώ από πιστωτική κάρτα, το ληξιπρόθεσμο ποσό διαμορφώθηκε στα 5.700 ευρώ. Η τράπεζα προτείνει ρύθμιση με έκδοση νέου δανείου που διαμορφώνει νέα συνολική οφειλή 9.720 ευρώ που θα εξοφληθεί σε 180 μηνιαίες δόσεις των 54 ευρώ.
5.000 κάθε μέρα
Ο αριθμός των δανειοληπτών που επιδιώκουν τη ρύθμιση των χρεών τους προς τις τράπεζες αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, αποσκοπώντας σε μικρότερη δόση και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής και, όπως εκτιμάται, περίπου 5.000 δανειολήπτες προσέρχονται καθημερινά σε υποκαταστήματα για ρύθμιση οφειλών.
Τα αιτήματα αφορούν είτε σε «πάγωμα» της οφειλής για 3 ή 6 μήνες είτε σε αναχρηματοδοτήσεις ή σε επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, κάθε μήνα «ρυθμίζονται» περίπου 90.000 δάνεια, καθώς οι δικαιούχοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.
Επίσης, μεγάλος αριθμός δανειοληπτών καταφεύγει και στα Ειρηνοδικεία της χώρας για ρύθμιση οφειλών (εκτιμάται ότι έχουν κατατεθεί περισσότερες από 8.000 αιτήσεις) και μέχρι σήμερα στην Αττική έχουν εκδοθεί περίπου 300 αποφάσεις. Οι μισές από αυτές τις αποφάσεις έχουν δικαιώσει τους δανειολήπτες, καθώς τα δικαστήρια προχώρησαν σε διακανονισμό της οφειλής και σε πολλές περιπτώσεις, η ρύθμιση συνοδεύτηκε με «κούρεμα» (μικρό ή μεγαλύτερο) του αρχικού χρέους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμής έχουν διακανονιστεί 750.000 δάνεια, εκ των οποίων 400.000 καταναλωτικά, 200.000 στεγαστικά, 150.000 επιχειρηματικά δάνεια. Υπάρχει συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, με στόχο να λειτουργεί σε μια διαρκή βάση κυλιόμενη ένας μηχανισμός διακανονισμού των δανείων.
Ο μηχανισμός λειτουργεί ώστε σε ατομική βάση, με βάση το εισόδημα, τον κύκλο εργασιών, όταν πρόκειται για επιχείρηση, την περιουσία και την κατάσταση του νοικοκυριού, να υπάρχουν λύσεις συμβατικές, δηλαδή μέσα από τη δανειακή σύμβαση.
Η «λύση» του συμβιβασμού είναι η πιο συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές, καθώς οι τράπεζες επιδιώκουν την είσπραξη χρημάτων και όχι την οποιαδήποτε μορφή κατάσχεσης, αφού η οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί τις αγοραπωλησίες.
ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΕΣ
Στο «κόκκινο» ένα στα επτά

«Εκρηξη» των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος. Συνολικά ένα στα επτά δάνεια (ποσοστό 14,7%) βρισκόταν τον Σεπτέμβριο σε καθεστώς καθυστέρησης, από 10,5% τον Δεκέμβριο του 2010.
Στα καταναλωτικά είχε «κοκκινίσει» το 26,4% των δανείων μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν οι τράπεζες περίμεναν επισφάλειες 25% για ολόκληρο το 2011, ενώ στα στεγαστικά, οι επισφάλειες «έτρεχαν» με 14% από 10% στα τέλη του 2010.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων (περίπου 35 δισ. ευρώ το 2011) δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις τράπεζες, οι οποίες τον επόμενο μήνα θα έχουν εικόνα για το τι κεφάλαια απαιτούνται για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα».
ΠΗΓΗ: Έθνος