Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ανάσα για 80.000 δανειολήπτες
Ρύθμιση-ανάσα για περίπου 80.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο ακόμη και των αρνητικών εκκαθαριστικών μισθοδοσίας μετά το μαχαίρι του ενιαίου μισθολογίου στις αποδοχές τους και την απευθείας παρακράτηση των δόσεων του δανείου τους.
Οπως είπε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα μπαίνει πλαφόν δόσης σε συνάρτηση με τις μηνιαίες αποδοχές. Με την απόφαση αυτή, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, θα μειωθεί δραστικά στο μισό η παρακράτηση από τον μηνιαίο μισθό, ο οποίος μειώθηκε λόγω του ενιαίου μισθολογίου. «Αντί η παρακράτηση να είναι 6/10 του μισθού, θα είναι 3/10 του μισθού. Και αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το Δημόσιο, τότε η δόση συνολικά δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος».
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται τη νέα ρύθμιση, χωρίς προς το παρόν να είναι σε θέση να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα γίνει, για παράδειγμα, με τους τόκους. Στις ρυθμίσεις δανείων που κάνουν οι τράπεζες, οι δόσεις μπορεί να μειώνονται και η διάρκεια των δανείων να επεκτείνεται, η τράπεζα όμως δεν χάνει καθώς οι τόκοι κεφαλαιοποιούνται και τελικά η εξόφληση του δανείου στοιχίζει περισσότερο. Από την άλλη, ο δανειολήπτης διατηρεί τη δυνατότητα ομαλής εξυπηρέτησης του δανείου του αποφεύγοντας πιθανές περιπέτειες κατασχέσεων.
Μετά τις δραστικές μειώσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι είχαν συνδέσει τη μισθοδοσία τους με την εξυπηρέτηση των στεγαστικών τους δανείων βρέθηκαν να λαμβάνουν εκκαθαριστικά μισθοδοσίας της τάξεως των 100 ευρώ ή ακόμη και αρνητικά εκκαθαριστικά.
Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει νέα έκρηξη των δανείων σε καθυστέρηση, οι τράπεζες προχώρησαν σε ρυθμίσεις με περισσότερες δόσεις ή ακόμη και πάγωμα δόσεων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, έχουν ήδη ρυθμιστεί περισσότερα από 750.000 στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
Οσον αφορά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μετά και τη σχετική νομοθετική ρύθμιση τον περασμένο Νοέμβριο, η διοίκηση του Ταμείου έχει θέσει σε εφαρμογή ρύθμιση δανείων η οποία προβλέπει καταβολή της μισής δόσης για διάστημα έως πέντε χρόνια, επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης ενυπόθηκου στεγαστικού δανείου μέχρι 15 χρόνια, ακόμα και έως το 85ο έτος ηλικίας του δανειολήπτη, και αναστολή δόσεων έως και για δύο χρόνια. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για την ήδη ισχύουσα ρύθμιση, για δάνεια που έχουν συνομολογηθεί έως τις 30 Ιουνίου 2011, μπορούν να υποβληθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έως τις 30 Ιουνίου 2012.
ΠΗΓΗ: Ημερησία