Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Στο δρόμο και άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις
Έρχεται θερινή... καταιγίδα φορολογικών επιβαρύνσεων σύμφωνα με την «πρόγνωση» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το οικονομικό επιτελείο, υιοθετώντας τη φορολογική συνταγή του ΔΝΤ, θα εντάξει στο σχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης -που πρέπει να έχει νομοθετηθεί μέχρι τον Ιούνιο- αυξήσεις φόρων και περικοπές φοροαπαλλαγών.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που εκπορεύονται από το νέο Μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές του υφιστάμενου συστήματος, οι οποίες εστιάζονται στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών, στην επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, στην ενοποίηση της φορολογίας στα ακίνητα αλλά και στα έσοδα από κινητές αξίες.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν προκύψει από τον διάλογο για το νέο φορολογικό, προωθούνται οι εξής παρεμβάσεις:
* Αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ προτείνουν:
- Να καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% και ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ 13%, οι οποίοι επιβάλλονται σήμερα στα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης και σε υπηρεσίες υψηλής ζήτησης.
- Να επιβληθεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 19% ή 21% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων, που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%.
Το σχέδιο που συζητούν στο υπουργείο Οικονομικών αφορά την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18%. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 18% για όλα τα είδη διατροφής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και τις επισκευές παλαιών ακινήτων. Αποτέλεσμα θα είναι όλα αυτά τα προϊόντα και όλες αυτές οι υπηρεσίες να ανατιμηθούν αυτόματα κατά 5,3% έως 7,1%.
Επιπλέον, εάν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, τότε ο ΦΠΑ για όλα τα λοιπά αγαθά (καύσιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αυτοκίνητα κ.ά.) και υπηρεσίες (εστίαση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία) θα μειωθεί από το 23% στο 18%.
Για να μην υπάρξουν υπέρμετρες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, εναλλακτικά εξετάζεται η διατήρηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 8% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τον κλάδο του τουρισμού.
* Απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
Πίσω από τη δέσμευση για την απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος κρύβεται η πρόθεση να επιβληθούν οι εισηγήσεις του ΔΝΤ για:
- Κατάργηση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος, το οποίο έχει πέσει ήδη στα 5.000 ευρώ, και αντικατάστασή του με μείωση φόρου, που όμως δεν θα μπορεί να υπολογιστεί ως επιστροφή φόρου.
- Απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας, με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα. Αυτό θα οδηγήσει σε νέα σημαντική αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ειδικότερα, με την καθιέρωση πολύ λιγότερων φορολογικών κλιμακίων θα καταργηθεί η προοδευτικότητα στην κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών και η επιβάρυνση που θα προκύψει από την υπαγωγή των εισοδημάτων στα νέα λιγότερα κλιμάκια θα είναι πολύ υψηλότερη.
ΠΗΓΗ: Ημερησία