Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Καταργούνται φοροαπαλλαγές και φορολογικά κίνητρα
Θέμα κατάργησης φοροαπαλλαγών και φορολογικών κινήτρων ανοίγει ο υφυπουργός Oικονομικών Φ. Σαχινίδης. «Yπάρχει μία σειρά από φορολογικά προνόμια τα οποία ενδεχομένως η κοινωνία να θέλει να τα αξιολογήσει εάν σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης θα πρέπει να παραχωρούνται», δήλωσε χθες ο υφυπουργός σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
O κ. Σαχινίδης άφησε να εννοηθεί ότι όλες οι φοροαπαλλαγές που «απολαμβάνουν» σήμερα οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα θα επανεξετασθούν από μηδενική βάση και θα κοστολογηθούν. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 900 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό 5 δισ. ευρώ. Oπως είπε ο υφυπουργός «υπάρχουν πάρα πολλές φορολογικές απαλλαγές οι οποίες επιχορηγούνται από την πολιτεία με τη μορφή κινήτρων» για να προσθέσει ότι «οι φορολογικές απαλλαγές εάν καταργηθούν, για παράδειγμα στο σύνολό τους, μπορεί να αποφέρουν 5 δισ., εάν κρατηθούν οι μισές μπορεί να αποφέρουν 3 δισ.» .
Συζητείται
Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη δεν τίθεται θέμα άμεσης κατάργησης ή περικοπής φοροαπαλλαγών, αλλά παραδέχθηκε ότι είναι «ένα από τα στοιχεία της συζήτησης». « Δεν είπα ότι θα πάρουμε πρωτοβουλία να καταργήσουμε τις φορολογικές απαλλαγές. Aλλά, δεν είναι σωστό η κοινωνία να συζητά για τον οδικό χάρτη της μείωσης των ελλειμμάτων και να αγνοεί αν σήμερα το επίπεδο των δημοσιονομικών εσόδων είναι της τάξης των 52 δισ. και δεν είναι της τάξης των 55 ή των 56 δισ. ή ενδεχομένως και περισσότερο. Aυτό εν πολλοίς οφείλεται στο γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε θεσπίσει και λειτουργεί το φορολογικό μας πλαίσιο επιτρέπει την παρουσία ορισμένων φορολογικών απαλλαγών» ανέφερε ο κ. Σαχινίδης.
ΠΗΓΗ: Ημερησία